Vyhodnocení obsahu reziduí v jablkách v rámci integrované produkce jablek

Integrovanou produkci lze definovat jako ekonomickou produkci ovoce vysoké kvality využívající ekologicky přijatelné metody s důrazem na ochranu životního prostředí a lidského zdraví.

Integrovaná produkce se také ve světě označuje jako produkce kontrolovaná. Pěstitelé mají povinnost provádět pravidelně rozbory na těžké kovy u plodů i půdy s cílem garantovat zdravý produkt spotřebiteli i vhodnou lokalitu pro pěstování ovoce tímto systémem. Výsledkem integrované produkce je pro spotřebitele bezpečný produkt, ovoce s minimálními riziky.

Obsah reziduí v plodech
Technologie integrované produkce umožňují produkovat ovoce s nízkým obsahem zbytků reziduí, ve světě nazývané jako „Low Residue Production“. V této souvislosti bylo v rámci Svazu pro integrované systémy pěstování ovoce (SISPO) provedeno v roce 2010 rozsáhlé šetření obsahu reziduí v plodech. Byli vybráni integrovaní pěstitelé jabloní a to zejména proto, že právě při pěstování jabloní je používáno nejvíce přípravků na ochranu rostlin ze všech ostatních ovocných druhů, které se u nás pěstují. Byly provedeny akreditované rozbory u vybraných podniků na celkové ploše 1300 ha sadů jabloní. Odběry vzorků byly prováděny v roce 2010 v době sklizně a těsně po ní. Zpracování rozborů bylo uskutečněno v metrologické a zkušební laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Celkem byly provedeny rozbory na zbytky reziduí 219 účinných látek. Z toho počtu jich je v ČR povoleno do jabloní celkem 49. U žádného vzorku nebyl detekován reziduální zbytek účinné látky, která není v jabloních povolena ani účinné látky, která je v integrované produkci zakázána. Toto zjištění prokázalo, že pěstitelé jabloní v integrované produkci bez výhrad dodržují pravidla pro používání přípravků na ochranu a jednoznačně se vyvarovali použití zakázaných účinných látek. Laboratorní rozbory celkově detekovaly 16 reziduálních zbytků, které se vyskytovaly s různou četností od 3 % plochy do 65 % plochy podrobené rozborům.

Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 2/2011.

Text Ing. Martin Ludvík
Ovocnářská unie ČR

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *