Vliv odlistění zóny hroznů na aromatickou zralost bobulí

Sauvignon blanc je v posledním období nejpopulárnější odrůdou révy vinné v celosvětovém měřítku. Sauvignon blanc se vyznačuje bohatou strukturou aromatických látek, tvořených methoxypyraziny, odrůdovými thioly, ale také monoterpeny a C13-norisoprenoidy.

Změny aromatických látek jsou ovlivněné odlistěním zóny hroznů během vegetace. Výsledky ukazují, že pro tvorbu zeleného typu vína jsou vhodné termíny odlistění během srpna. Pro produkci ovocného typu vína jsou vhodné termíny odlistění po kvetení až do poloviny července. Typické aroma vín z odrůdy Sauvignon blanc je možné popsat termíny: bylinné, trávovité, angrešt, chřest, zelená paprika, rajčatový list, grapefruit a plod mučenky (Swiegers aj., 2006). Vína z odrůdy Sauvignon blanc je možné obvykle rozdělit na dva typy: zelený a ovocný.*

Text a foto doc. Ing. Pavel Pavloušek,

Mendelova univerzita v Brně,

ZF v Lednici

 Článek byl odborně recenzován.

Celý text naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 4/2014

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *