Vliv morfologie hroznu na napadení šedou hnilobou

V roce 2014 byla větší část moravských vinic napadené během zrání hroznů šedou hnilobou (Botrytis cinerea), která měla velmi výrazný vliv na výnos, kvalitu hroznů a vína. V letošním roce je proto agrotechnika ve vinicích zaměřená zejména na minimalizaci příznivých podmínek pro rozvoj šedé hniloby hroznů révy.

V letošním roce bylo v některých vinicích možné pozorovat nedokonalý opad květních čepiček. Jelikož i v minulém roce bylo možné u takových květenství pozorovat větší napadení šedou hnilobou věnovala se této skutečnosti velká pozornost. Rostlinná pletiva silně napadená v jednom roce mohou být zdrojem infekce v roce následujícím.

Text a foto

 doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph. D.,

 Mendelova univerzita v Brně,

ZF v Lednici

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 8/2015

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *