Trh zeleniny v 3. týdnu 2002

Ve 3. týdnu roku 2002 pokračoval růst cen zemědělských výrobců (CZV) zeleniny. Zvýšily se zejména CZV kořenové a košťálové zeleniny. V porovnání s předchozím týdnem nejvíce vzrostla průměrná CZV petržele (o 2,20 Kč/kg na 18,- Kč/kg, tj. o 13,9 %). Průměrná CZV mrkve a karotky se zvýšila o 0,80 Kč/kg na 7,- Kč/kg, tj. o 12,9 %. CZV hlávkové kapusty se zvýšily v průměru o 0,60 Kč/kg na 5,90 Kč/kg (o 11,3 %).

V porovnání se 2. týdnem 2002 se zvýšila průměrná CZV bílého hlávkového zelí o 0,50 Kč/kg na 5,90 Kč/kg (o 9,3 %). Průměrná CZV červeného hlávkového zelí vzrostla o 0,50 Kč/kg na 6,70 Kč/kg (o 8,1 %). Průměrná CZV cibule se zvýšila ve sledovaném týdnu o 0,40 Kč/kg na 6,- Kč/kg, tj. o 7,1 %.
Ve 3. týdnu roku 2002 se nejvíce zvýšily obchodní nákupní ceny (ONC) a obchodní odbytové ceny (OOC) kořenové zeleniny z domácí produkce. Průměrná ONC petržele bez natě vzrostla o 2,40 Kč/kg na 15,- Kč/kg, tj. o 19 % v porovnání se 2. týdnem 2002. Její průměrná OOC se zvýšila o 2,80 Kč/kg na 18,40 Kč/kg, tj. o 17,9 %. Průměrná ONC celeru bez natě se zvýšila ve 3. týdnu o 0,90 Kč/kg na 11,10 Kč/kg (o 8,8 %). Průměrná OOC celeru vzrostla o 1,20 Kč/kg na 14,10 Kč/kg (o 9,3 %). ONC mrkve a karotky se zvýšily v průměru o 0,40 Kč/kg na 7,20 Kč/kg (o 5,9 %). Jejich OOC vzrostly v průměru o 0,80 Kč/kg na 9,80 Kč/kg (o 8,9 %). Ve sledovaném týdnu se snížila průměrná ONC kapusty hlávkové o 0,80 Kč/kg na 7,20 Kč/kg, tj. o 10,8 % proti 2. týdnu. Její průměrná OOC se naopak zvýšila o 0,50 Kč/kg na 10,20 Kč/kg (o 5,1 %). Ve 3. týdnu se výrazně snížila průměrná ONC červeného hlávkového zelí (o 0,90 Kč/kg na 5,90 Kč/kg, tj. o 13,2 %). Jeho průměrná OOC zůstala na úrovni předchozího týdne – 8,90 Kč/kg.
U zeleniny z dovozu se ve 3. týdnu 2002 nejvíce zvýšila průměrná ONC rajčat (o 4,10 Kč/kg na 28,90 Kč/kg, tj. o 16,5 % proti 2. týdnu. Jejich průměrná OOC vzrostla o 2,50 Kč/kg na 34,30 Kč/kg, tj. o 7,9 %. Průměrná ONC hlávkového salátu vzrostla ve sledovaném týdnu o 2,- Kč/ks na 21,30 Kč/ks (o 10,4 %). Jeho průměrná OOC se zvýšila o 3,- Kč/ks na 25,10 Kč/ks (o 13,6 %). Průměrná ONC pekingského zelí se zvýšila o 0,60 Kč/kg na 18,60 Kč/kg (o 3,3 %). Jeho průměrná OOC vzrostla o 2,20 Kč/kg na 22,10 Kč/kg (o 11,1 % proti 2. týdnu). Průměrná ONC póru zůstala na úrovni 2. týdne – 50,30 Kč/kg. Jeho průměrná OOC ve sledovaném týdnu vzrostla o 6,30 Kč/kg na 54,- Kč/kg, tj. o 13,2 %. Průměrná ONC oranžové papriky se ve 3. týdnu zvýšila o 2,90 Kč/kg na 52,40 Kč/kg (o 5,8 %). Její průměrná OOC vzrostla proti 2. týdnu o 4,20 Kč/kg na 65,20 Kč/kg (o 6,9 %). Průměrná ONC červené papriky se naopak snížila o 2,10 Kč/kg na 43,80 Kč/kg (o 4,6 %), její průměrná OOC poklesla o 5,- Kč/kg na 53,50 Kč/kg (o 8,6 %).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *