Trendy na trhu zeleniny v ČR a EU v roce 2013

Zelenina patří mezi významné zdroje vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Právě proto by měla být zelenina součástí zdravé a vyvážené stravy, která pomáhá zabránit vzniku mnohých civilizačních chorob.

Spotřeba zeleniny v České republice v roce 2013 podle odhadů dosáhne 80 kg/obyv./rok. Výměra pěstební plochy zeleniny se meziročně nepatrně zvýšila a dosáhla 12,6 tis. ha. Ceny zemědělských výrobců a spotřebitelské ceny zaznamenaly zvýšení o 20 %. I v roce 2013 nadále pokračoval rostoucí trend dovozů čerstvé zeleniny a zůstalo i záporné saldo zahraničního obchodu.*

Text Ing. Josefina Menzlová, ÚZEI, Praha

Článek byl odborně recenzován.

Seznam použité literatury je k dispozici u autora nebo v redakci časopisu.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 9/2014

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *