Tradiční degustace jablek na stanici v Lysicích

Zkušební stanice v Lysicích se nachází 30 km severně od Brna, na rozhraní Českomoravské a Drahanské vysočiny v takzvané boskovické brázdě. Zdejší pozemky jsou hnědozemě na deluviálních odvápněných půdách, s půdní reakcí slabě kyselou až neutrální.

Z ovocnářského hlediska je tato oblast zařazena do I. zóny pro jabloně, slivoně a třešně a do II. zóny pro hrušně. Pozemky jsou otevřené a nechráněné s vysokou infekcí houbových chorob. Z tohoto důvodu jsou zde již od roku 1978 zkoušeny odrůdy s odolností proti strupovitosti a padlí jabloňovému.
Na Odboru odrůdového zkušebnictví zkušební stanice ÚKZÚZ v Lysicích patří konec listopadu již tradičně organoleptickému hodnocení jablek. Tato akce je vždy vrcholem ukončení hospodářského roku. Degustace se zde pořádají již od roku 1963 a jsou určeny převážně pro ovocnáře, ale také pro zahrádkáře a jiné zájemce, kteří se sem sjíždí z celé České republiky. Hodnotí se odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize České republiky, včetně odrůd nově registrovaných. Počet degustovaných vzorků bývá individuální, zpravidla se pohybuje kolem 50 odrůd. Rozborované vzorky jablek jsou získávány ze státních odrůdových pokusů zkušební stanice a pořadí odrůd při degustaci určuje los. Bodově hodnocenými znaky jsou vzhled plodu, vůně a tloušťka slupky. U dužniny se hodnotí charakter konzistence, šťavnatost, chuť podle celkového dojmu, sladkost a kyselost. Používá se devíti bodové stupnice a pět mezistupňů. Shromážděné výsledky se zprůměrují. Celkové pořadí se využívá při závěrečných zprávách. Výsledek loňského hodnocení dokumentuje následující tabulka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *