04.03.2015 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tomel japonský a další zástupci ovocných druhů z přechodného klimatického pásma

Členění klimatických pásem vychází mimo jiné z charakteristik jako zeměpisná šířka, roční suma teplot, průměrná roční teplota, průměrný roční úhrn srážek, intenzita slunečního svitu, průměrná roční relativní vlhkost vzduchu aj.

Díky působení klimatotvorných činitelů (například rozdílné zahřívání zemského povrchu příjmem sluneční energie, cirkulace atmosféry i vodních mas v oceánech, poměr pevnin a oceánů) nejsou jednotlivé klimatické oblasti přesně vymezeny, ale rozeznáváme v každé ze základních oblastí (tropy, subtropy, mírné a polární pásmo) i několik podoblastí či přechodných pásem. Mezi oblastmi subtropů a mírného klimatu nacházíme rovněž tzv. přechodné pásmo a za hranici můžeme považovat rozhraní oblastí s trvalou a nestálou sněhovou pokrývkou, kde v nížinách není roční suma teplot (vyšších nebo rovno 10 °C) menší než 3500 °C, teplota nejteplejšího měsíce bývá vyšší než 20 °C a nejchladnějšího vyšší než 0 °C. Absolutní minima dosahují zřídka a krátkodobě hodnot –12 až –15 °C. V Evropě se s takovými oblastmi setkáváme v oblasti jižního Slovinska, severní části střední Itálie, Chorvatska, jižní Francie, Jaltě apod. Ovocné druhy přechodného pásma jsou charakteristické opadáváním listů, nutností chladné dormance a delší vegetační dobou ve srovnání s ovocnými druhy mírného pásma, které mají navíc vyšší míru mrazuvzdornosti. Příklady ovocných druhů subtropů, které můžeme zařadit do skupiny přechodných, jsou uvedeny níže.

 

Diospyros kaki Thunb.,tomel japonský, churma, kaki

S druhy rodu Diospyros, čeledi Ebenaceae (ebenovité) se můžeme setkat prakticky ve všech klimatických oblastech produkčního pěstování kulturních rostlin. Mnozí zástupci mají význam v oblastech tropů, kde jsou ceněny díky kvalitnímu ebenovému dřevu, jedlým plodům nebo specifickým účinkům obsažených alkaloidů a tříslovin. V subtropických oblastech je komerčně pěstován a široce rozšířen tomel japonský neboli persimon, kaki či churma (Diospyros kaki L.). Díky určité míře mrazuodolnosti, nutnosti chladné dormance a opadavým listům se často zařazuje, společně s fíkovníkem (Ficus carica), granátovníkem (Punica granatum), aktinídií (Actinida chinensis) nebo jujubou (Ziziphus jujuba) mezi ovocné druhy chladných subtropů či tzv. přechodného klimatického pásma mezi oblastmi mírného a subtropického klimatu. V širokém spektru odrůd je možné najít takové, které mají určitou míru mrazuvzdornosti, ty potom snášejí bez vážnějších poškození krátkodobě mrazy –15 až –17 °C. Vážnějším nebezpečím než mrazy v období dormance jsou pozdní jarní mrazíky, které nezvratně poškozují mladé květy a rašící letorosty a to i v přirozených oblastech pěstování. V nejteplejších oblastech naší republiky je možné tomel dopěstovat k plodnosti ve velkoobjemových nádobách, ve kterých bývá přes období zimy přemístěn pro překonání dormance do sklepů, hal, zimních zahrad, studených skleníků nebo jiných, vhodných mrazuvzdorných prostor. Dále, v našich klimatických podmínkách, představuje ovocný druh velmi vhodný pro pěstování ve studeném skleníku, ve volné půdě spolu s citrusy, fíkovníkem, fejchou (Acca sellowiana), lokvátem (Eryobotria japonica) a jinými subtropickými užitkovými nebo okrasnými rostlinami.

Text a foto Ing. Ivo Ondrášek, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně,  ZF v Lednici

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 2/2015.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down