Systémy údržby rostlinného pokryvu v meziřadí vinic

Moderní pěstitelské systémy ve vinohradnictví se stále častěji orientují na technologie využívající rostlinný pokryv v meziřadí vinic. Vhodným řešením je využívání systémů zatravnění s použitím druhově rozmanitých rostlinných směsí, které jsou hlavním nástrojem při udržování půdní úrodnosti a z části také nástrojem managementu kvality ve vinohradnictví. Rostlinný pokryv v meziřadí vinic napomáhá při tvorbě humusu, zlepšování půdní struktury a optimalizaci vodního režimu v půdě. Tyto aspekty jsou navíc posíleny nárůstem biodiverzity, a to nejen v půdním prostředí, ale také nad půdním povrchem v meziřadí vinic. Celý komplex těchto činitelů pak může při šetrném hospodaření přispívat ke zvýšení přirozené odolnosti keřů révy vinné, což se v konečném efektu může promítnout také do zvýšení kvality hroznů.

Ke standardním operacím využívaným v současnosti při údržbě rostlinného pokryvu v meziřadí vinic patří mulčování. Stroje pro mulčování rostlinného pokryvu v meziřadí trvalých porostů jsou označovány jako mulčovače. Nejčastěji se jedná o traktorové nesené stroje, které svými pracovními orgány drtí nadzemní části rostlin, rozmělňují je a rozprostírají podrcenou hmotu na povrchu pozemku. Působením pracovních orgánů je tedy rostlinný pokryv téměř okamžitě odstraněn, což nevyhovuje nejnovějším požadavkům kladeným na údržbu meziřadí z hlediska rychlé ztráty půdní vlhkosti, obnažení půdního povrchu a zhoršení podmínek pro udržení rovnováhy složek zajišťujících biodiverzitu. Proto jsou ověřovány a rozvíjeny další technologie, které umožňují šetrnější způsob ošetření rostlinného pokryvu bez okamžité likvidace jeho nadzemní části. Nejnovější trendy směřují k využívání mulčovacích válců, které svými účinky nadzemní části rostlin pouze lámou či mačkají.*

Text

Doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D.

MENDELU, ZF v Lednici,

Ústav zahradnické techniky

Foto archiv autora a prospekty výrobců a uživatelů

 

Celý text článku naleznete v Zahradnictví č. 8/2016.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *