Archiv pro štítek: réva vinná

Filtr

Zaostřeno na révu vinnou

Tři předjarní semináře zaměřené na vinařskou tematiku pod hlavičkou Bayer ExpertForum již tradičně uspořádala v Hustopečích, Hnanicích a Dubňanech společnost Bayer s. r. o. Účastníci se dozvěděli, jaké změny je čekají s novelou vinařského zákona, praktické poznatky z ochrany révy vinné v loňském roce a další aktuální informace.

Kategorie: Vinohradnictví

Poznatky k ESCA přímo z vinice

Komplex chorob kmínku je největším problémem současného světového vinohradnictví a ESCA představuje největší nebezpečí ve vinicích v Evropě. K infekci révových keřů dochází nejčastěji přes řezné rány do starého dřeva. V poslední době se také začíná mluvit o přenosu původců choroby ESCA prostřednictvím nářadí využívaného při zimním řezu a při...

Kategorie: Vinohradnictví

Stroje pro aplikaci minerálních hnojiv ve vinicích

Při pěstování révy vinné sehrává nezastupitelnou úlohu výživa keřů, která v podmínkách moderního vinohradnictví musí nutně vycházet ze znalosti vzájemného působení vztahů mezi půdou a rostlinou při důsledném dodržování požadavků na ochranu životního prostředí. Znalostí těchto vztahů lze zajistit optimalizaci dávek hnojiv v závislosti na obsahu živin v půdě při...

Kategorie: Vinohradnictví

Donauriesling – nová rakouská PIWI odrůda révy vinné

Donauriesling je nová bílá moštová odrůda se zvýšenou odolností k houbovým chorobám. Odrůda byla vyšlechtěná v Lehr- und Forschungszentrum für Wein- und Obstbau Klosterneuburg. Jedná se o křížence odrůd /Ryzlink rýnský x /Seyve Villard 12481 x (Rulandské šedé x Chrupka bílá)/. I když se jedná o úplně novou PIWI odrůdu,...

Kategorie: Vinohradnictví

Poškození jarními mrazy ve vinicích

Za posledních šest let se třikrát projevily ve vinicích jarní mrazy a způsobily významné škody. Pokud si dobře vzpomínám, tak v roce 2011 to bylo mezi 2. až 5. květnem a v roce 2012 v pátek 18. května. V roce 2016 došlo také k poškození révy vinné jarními mrazy, a...

Kategorie: Vinohradnictví

Síra ovlivňuje i aromatický charakter vína

Síra má mnohem širší využití než jen jako vinařům dobře známý fungicid či prostředek k síření sudů, bývá také velmi častou komponentou pevných hnojiv (síran draselný, hořká sůl, skalice aj.) či jednou ze vstupních surovin pro výrobu vícesložkových kapalných hnojiv. Zajímavé je, že tato důležitá živina mnohdy nebývá na etiketách...

Kategorie: Vinohradnictví, Výživa

Hodnocení genových zdrojů révy vinné – Modré stolní odrůdy révy vinné

V kolekci genových zdrojů révy vinné v Lednici bylo hodnoceno jedenáct modrých stolních odrůd révy vinné. Statistické vyhodnocení znázorňuje podobnost mezi jednotlivými odrůdami. Pro komerční pěstování v podmínkách České republiky jsou vhodné odrůdy Aivaz, Alden, Moldova a Nero. Některé z hodnocených odrůd je možné využívat také ve šlechtění odrůd se...

Kategorie: Vinohradnictví

Metody ampelografického hodnocení odrůd révy vinné

Ampelografie je vědní obor, který se zabývá popisem odrůd révy vinné. Odrůdy révy vinné jsou hodnocené pomocí morfologických, ampelometrických, biologických, hospodářských a výnosových znaků. Počátky popisu odrůd sahají až do „římské doby“. V České republice jsou genové zdroje révy vinné shromážděné na třech výzkumných pracovištích. Odrůdy révy vinné jsou popisované...

Kategorie: Vinohradnictví