Sortiment mangoldu z pohledu vybraných nutričních složek

Mangold se v České republice pěstuje pouze okrajově, ačkoliv například v Německu se jedná o komerčně rozšířenou zeleninu. V polních pokusech bylo hodnoceno 12 odrůd mangoldu zahradního na obsah draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku a na zastoupení vitamínu C. Obsah vitamínu C byl v listech a řapících průměrně 307 a 72 mg/kg, obsah draslíku 4198 a 4848 mg, sodíku 2101 a 966 mg, vápníku 481 a 310 mg a hořčíku 361 a 113 mg/kg – vždy v listech a v řapících. Z uvedeného vyplynul rozdíl mezi zastoupením těchto látek mezi listy a řapíky. Obsah sledovaných složek byl ve všech případech závislý na odrůdě, naopak se neprojevil významnější vliv pěstebního ročníku. Abstract Swiss chard is in the Czech Republic grown marginally; however in Germany it is commercially much important vegetable, for instance. Altogether 12 cultivars of Swiss chard were evaluated in the field experiments on the content of potassium, calcium, magnesium, sodium and vitamin C. Mean content of vitamin C in leaves and stalks was 307 and 72 mg/kg f.m., content of potassium was 4198 and 4848 mg/kg f.m., calcium 481 and 310 mg/kg f.m., magnesium 361 and 113 mg/kg f.m., sodium 2101 and 966 mg/kg f.m. for leaves and stalks. Results confirmed difference between contents of these compounds in whole leaves and stalks. Nutritional value was in all cases significantly different among cultivars, but no effect of growing season was found.

Mangold je stále nedoceněná zelenina, která má přitom řadu pozitivních vlastností jak z hlediska technologie pěstování, tak i lidské výživy. Mangold obsahuje téměř 2 % vlákniny, 1,8 % bílkovin, vysoký podíl draslíku, sodíku, vápníku nebo hořčíku, průměrně 300 mg/kg vitamínu C, provitamín A, foláty a řadu dalších cenných látek. Morfologicky se rozlišuje na mangold listový a řapíkatý. Zatímco u první skupiny jsou určeny ke konzumaci celé listy, v případě řapíkatého mangoldu se odstraňují listové čepele před kulinářským zpracováním. Uplatnění mangoldu lze najít ve formě špenátu, zapékaných a restovaných pokrmů, řapíky se po krátkém povaření využívají obdobně jako lahůdkový chřest.
V České republice neexistuje evidence o komerčních plochách mangoldu, je pěstován hobby pěstiteli v sortimentu několika domácích a především řady zahraničních odrůd. V Německu, Francii, Švýcarsku nebo Velké Británii je k dispozici řada odrůd odlišných morfologicky i zbarvením. Mangold může mít barvu v odstínech zelené, žlutavé až oranžové nebo fialovočervené.

Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 12/2010.

Text a foto doc. Ing. Robert Pokluda, PhD., Mendelova iuniverzita v Brně, ZF v Lednici

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *