Šlechtění okurek s pětadvacetiletou tradicí

V roce 1991 byla ve Smržicích založena rodinná firma Ing. B. Holman specializovaná výhradně na šlechtění a semenářství okurek. Potenciál nové rodinné firmy spočíval především v mnohaletých zkušenostech se šlechtěním okurek zakladatele firmy Ing. Bohuslava Holmana, které získal v bývalém státním podniku Sempra.

Začátky šlechtění v Bzenci nebyly jednoduché. Vše se muselo budovat postupně, od koupě půdy, zemědělské techniky po speciální vybavení pro šlechtění okurek. Vzhledem k tomuto hendikepu nebylo šlechtění v počátcích v těchto podmínkách natolik efektivní, ale i přes obtíže se podařilo vyšlechtit velice kvalitní hybridní odrůdy okurek.

Nicméně v současnosti firma Ing. Holman disponuje nejmodernějším vybavením pro šlechtění. Jde především o fytopatologickou laboratoř a fytotron, což je v podstatě místnost s regulovanou teplotou a volitelným režimem osvětlení. Zde se provádí screeningové testy na odolnost vůči chorobám (plíseň okurková, padlí, antraknóza atd.), ale v současnosti především virózám ZYMV (virus žluté mozaiky cukety) a CMV (virus mozaiky okurky). Tyto virózy se v posledních letech staly původcem závažných ztrát především v teplejších oblastech.*

Text a foto

Ing. Jiří Holman, Ph.D.

Šlechtění a semenářství okurek,

Bzenec

www.holman.cz

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 3/2017.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *