Síra ovlivňuje i aromatický charakter vína

Síra má mnohem širší využití než jen jako vinařům dobře známý fungicid či prostředek k síření sudů, bývá také velmi častou komponentou pevných hnojiv (síran draselný, hořká sůl, skalice aj.) či jednou ze vstupních surovin pro výrobu vícesložkových kapalných hnojiv. Zajímavé je, že tato důležitá živina mnohdy nebývá na etiketách hnojiv zmiňována (hnojiva obsahující K, Mg, Mn, Fe, Cu, Zn).

Síra na révu vinnou účinkuje preventivně, přičemž vykazuje i vedlejší akaricidní účinnost. Při aplikaci vzniká za přítomnosti kyslíku z práškové S oxid siřičitý (růstový inhibitor, prudký a účinný jed pro plísně), který se dále velmi ochotně oxiduje na oxid sírový. V období od dubna do srpna se průměrná vlhkost vzduchu pohybuje od 75 do 77 %. Pokud je přítomno již velmi malé množství vody, resp. vzdušné vlhkosti, transformuje se oxid sírový na kyselinu sírovou. Absorbovaná S proniká do spor hub a redukuje se enzymatickou cestou na prudce jedovatý sirovodík (H2S). Na podobném principu pracují i kapalné sirnaté koncentráty typu Sulka, které se běžně používají v postřicích proti kadeřavosti, hálčivcům či vlnovníkům.

Text

Ing. Klára Halouzková

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5/2016.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *