Senecio mikanoides

Senecio mikanoides, správněji Delairea odorata, neboli starček třešněnkovitý, také letní břečťan, je vytrvalá, stále zelená bujná rostlina z čeledi Asteraceae, s poléhavými nebo slabě popínavými, bylinnými výhony, které narůstají až do délky 1,5 m.

Má jemné, sytě zelené, střídavé, dlouze řapíkaté listy se třemi, pěti až sedmi laloky, podobné břečťanu a malé, žluté, vonné úbory v květenstvích, která vyrůstají od ledna do dubna v paždí listů a na koncích výhonů. Domovinou tohoto druhu je jižní Afrika, zvláště okolí Kapského města. V sortimentu je odrůda ´Mikania´, velmi podobná výše popsanému druhu.

Nároky během pěstování

Vrcholové nebo stonkové řízky bez vrcholu o délce 5–7 cm zakoření snadno při teplotě kolem 20 °C a vyšší vzdušné vlhkosti pod mlhou nebo mikroténovou fólií za 2–3 týdny. Poté se mladé rostliny vysazují jednotlivě do květináčů o průměru 9–10 cm nebo po 3–5 kusech do závěsných nádob o průměru 20–25 cm. K sázení se používá dobře propustný, rašelinný nebo kůrorašelinný substrát s vyšším podílem jílu a hodnotou pH 5,5–6,0. Počáteční teplota pěstování je 18 °C, pak stačí 16 °C. U rostlin z podzimních výsadeb je k založení kvetení nutná chladná perioda. Rostliny se pěstují po dobu 4–6 týdnů při teplotě 10–12 °C a omezené zálivce. V hlavním období růstu vyžadují starčky dostatek světla a vzduchu, přiměřenou zálivku a pravidelné přihnojování 0,1% roztoky vícesložkových hnojiv s vyrovnaným obsahem živin v týdenních intervalech. Nesmějí se přehnojit dusíkem. Dobře rozvětvují již po jednom zaštípnutí výhonů a retardanty nepotřebují. V porostu se občas objevují mšice nebo molice, jinak jsou rostliny poměrně odolné vůči ostatním škůdcům i houbovým chorobám.

V létě se výpěstky umisťují na světlé, nepřímo osluněné místo. Při rovnoměrné zálivce a pravidelném přísunu živin dobře rostou až do podzimu. Před příchodem mrazů se stěhují do světlého, chladného interiéru, kde při omezené zálivce a teplotě 5–8 °C přezimují.*

Text Ing. Věra Nachlingerová, Průhonice

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 12/2013

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *