Rozlišení odrůd třešní podle dýchání a tvorby těkavých aromatických sloučenin

Dýchání plodů třešní se snižuje s postupnou dobou dozrávání plodů na stromě, raná odrůda ´Burlat´ má 140 mg CO2/kg.h, nejpozdnější odrůda ´Sweetheart´ jen 47 mg CO2/kg.h Rovněž v posklizňovém zrání při 20°C se hodnoty přibližují těm při sklizni.

Těkavé aromatické sloučeniny stanovené metodou SPME/GC/MS jsou ve vysoké koncentraci C6 sloučeniny (hexanoly, hexenoly a hexanaly), dále 36 esterů, 15 terpenů a ostatních 137 sloučenin. Následným statistickým zpracováním se rozliší odrůdy při zrání na stromě a skladování při 20°C.

Třešeň (Prunus avium) jako neklimakterické ovoce neprodukuje významné množství etylenu a přirozeně se tak nevytváří předěl vývojových fází zrání od plného zrání do fáze přezrávání. Vysoká respirační aktivita plodů (po sklizni rychle klesající) je doprovázená odzeleněním stopky a jejím sesýcháním a vytváří problém distribuční uchovatelnosti. Ztráty pevnosti plodu s prvními projevy vadnutí nastávají se zpožděním. Odrůdová hodnota plodů je založena na vysoké rozpustné sušině doprovázené vysokým obsahem organických kyselin (CRISOSTO et al., 2003).

Text a foto

Prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc., Ústav posklizňové technologie zahradnických produktů,

Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici

 

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 3/2017

Článek byl odborně recenzován.

Použitá literatura je k dispozici u autora.

 

Poděkování

Práce vznikla za podpory Ministerstva zemědělství ČR Praha, Grantové agentury NAZV, projektu QJ1210275.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *