Roste zájem kvalitní vína

Čeští spotřebitelé se podle producentů i obchodníků stále lépe orientují ve vínech a při rostoucí celkové spotřebě stoupá jejich zájem o kvalitnější moky. Domácí vinaři se tomuto trendu snaží jít vstříc a v posledních letech produkují stále více jakostních a přívlastkových vín a naopak méně vín stolních.

Podle dostupných údajů čeští vinaři v roce 1998 dodali na trh méně než 200 000 hektolitrů jakostních a přívlastkových vín, v roce 2003 už to bylo přes 300 000 hektolitrů. Celková domácí produkce se pohybuje kolem 500 000 hektolitrů. Čeští konzumenti byli do roku 1989 zvyklí hlavně na cukrem doslazovaná vína, po roce 1989 zase dávali přednost tzv. suchým nápojům bez zbytkového cukru, až vysloveně kyselým.
Dovoz za rok po vstupu meziročně stoupl asi o pětinu, z jedné třetiny ho tvořily lahve, ze dvou třetin sudy. Vývoz tvoří podle Svazu vinařů jen malou část domácí produkce, z loňských 560 000 hektolitrů se vyvezlo asi 20 000 hektolitrů, hlavně na Slovensko. Cizinci přitom na česká vína reagují velmi pozitivně, hlavně u bílých oceňují jejich lehkost a pitelnost. Spotřeba vína v tuzemsku stoupá, během posledních sedmi let se zvedla z 1,2 na téměř 1,7 milionu hektolitrů ročně, tedy necelých 17 litrů na osobu. To je asi polovina průměru EU, takže se očekává další vzestup konzumace.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *