Původ a botanická charakteristika Kiwi

Název Actinidia je odvozen z řeckého actis – paprsek, na příčném řezu plodem uvidíme typickou, ze středu se rozbíhající paprskovitou kresbu. O aktinidii se píše již ve staročínském písemnictví jako o Yang-Tao, studnici zdraví a věčného mládí.

Roste planě v západní a střední Číně, odkud také pochází. V současné době je za jeho vlast pokládán Nový Zéland, kde se tato rostlina začala pěstovat na počátku století a stala populární jako plodina nahrazující rajčata. Roční produkce zde dosahuje téměř 50 tisíc tun. Na Novém Zélandě vzniklo mnoho nových kvalitních odrůd jako např. odrůdy „Abbot“, „Bruno“, Hayward“, „Monty“. V místní medicíně se plody používají proti střevním parazitům i jako projímadla a rovněž se z něj vyrábí hojivý balzám na rty.
Dalšími významnými pěstiteli je USA, zejména Kalifornie, dále Francie, Španělsko, Itálie. V omezené míře se můžeme s kiwim setkat i např. v Maďarsku, na Slovensku, kde byly založeny výsadby pod fólií.
Tato dřevitá popínavá liána dosahuje délky až 8 m. Aktinidie se dožívají 50 i více let.
Plod je oválná až eliptická bobule.

Obsah vitamínů a minerálních látek, využití
Kiwi je ovoce bohaté na karotenoidní a jiné druhy phytolátek, které v první řadě pracují jako anti-oxidanty a radikálně pomáhají při předcházení začínajících chorob . Jeho ochranné vlastnosti jsou rovněž proti zánětům a rakovině a dále mají vliv na snížení cholesterolu.
Bobule mají vysoký obsah vitaminů, zejména C (2 x více než pomeranč), B1, B2, provitaminu A a dále bioflavonoidů (látky, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky). Plody jsou vhodné zejména pro děti, starší generaci a rekonvalescenty, neboť obsahují také minerální látky hlavně fosfor, draslík a železo a dále magnezium, které je důležité pro zdravé krevní cévy. Neobsahuje cholesterol a sodík. V souvislosti s vysokým obsahem vápníku a nízkým obsahem sodíku patří kiwi na špici mezi tropickými plody. Je proto doporučováno při celkové únavě a v prevenci proti nachlazení. Kiwi má rovněž význam při dýchacích potížích a parodontóze a má pátý nejnižší obsah kalorií.

Choroby a škůdci
Na plodech se po sklizni objevují skládkové hniloby. K nejčastějším patří Botrytis cinerea, plíseň šedá, Penicillium expansum, peniciliová hniloba. Při skladování se také může objevit Alternaria alternata, alternariová hniloba.

Sklizeň a skladování
Zralé plody vydrží na rostlině i několik měsíců, aniž se sníží jejich kvalita a snadno se skladují a přepravují. Plody se sklízí v plné zralosti, konzumní zralost se pozná podle toho, že slupka pruží pod mírným tlakem prstů. Kiwi lze skladovat na chladném místě při 90 % vlhkosti a 0,5 – 5o C i několik měsíců před jeho použitím.
Při skladování nesmí kiwi přijít do styku s jablky, která produkují etylen, což způsobuje velmi rychlé dozrání plodů. Plody se skladují odděleně od čehokoliv, co vydává intenzivní pach, protože cizí pachy snadno přejímají.

Prodej
Nejčastěji dováženou odrůdou do České republiky je odrůda Hayward, která má podlouhle oválný tvar. Zařazení kiwi do jednotlivých jakostních tříd je dáno příslušnou normou, kde jednotlivé plody musí dosahovat hmotností daných příslušnou jakostní třídou.
Norma vychází z faktu, že kiwi těchto hmotností jsou dostatečně vyzrálá.
Známou a pěstovanou plodinou pro zahrádkáře je tzv. maloplodé kiwi. Toto kiwi však není prodáváno v obchodech. Jedním z důvodů je krátká skladovatelnost.
Maloplodé kiwi lze pěstovat ve skleníku nebo i venku, neboť nevyžaduje velké nároky a v zimě je odolná proti silným mrazům. Starší rostliny vydrží mrazy až – 15o C bez vážnějšího poškození.
Kiwi lze použít i jako popínavou rostlinu k altánům nebo zídkám. Maloplodé kiwi je velmi chutné a sladké, při dozrávání však měkne a rychle přezrává.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *