Produkce flavonoidů a flavonolignanů v kultuře Silybum marianum (L.)

V této práci byl zkoumán vliv abiotického elicitoru – roztoku AgNO3 v různých koncentracích, na produkci flavonolignanů a flavonoidu taxifolinu v suspenzní kultuře Silybum marianum (L.) Gaertn.

Obsah flavonolignanů a flavonoidů v suspenzní kultuře byl stanoven pomocí HPLC. Při elicitaci suspenzní kultury Silybum marianum (L.) Gaertn. dusičnanem stříbrným nebyly detekovány žádné flavonolignany (silybin A, silybin B, silydianin, silychristin, isosilybin A, isosilybin B), pouze flavonoid taxifolin. Nejvyšší produkce taxifolinu (2,2 mg/g sušiny) v suspenzní kultuře Silybum marianum (L.) Gaertn. byla zaznamenána po působení AgNO3  při  koncentraci 5,887 × 10-4 mol/l a odběru po 72 hodinách. Nejvyšší nárůst flavonolignanů v živném médiu byl zjištěn při elicitaci kultury S. marianum AgNO3 v nejnižší koncentraci (5,887 × 10-3).*

Poděkování

Tato publikace je výsledkem implementace projektu: „Podpora vytváření, rozvoje a mobility kvalitních výzkumně-vývojových týmů na Univerzitě Karlově“, registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/30.0022, podporovaného operačním programem Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) a financovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky a projektu SVV 265 004.

Text Ing. Anna Vildová, Ph.D., Mgr. Helena Hendrychová, Pharm., Dr. Lenka Tůmová, Kristýna Sojková,

katedra farmakognosie,

FF UK Hradec Králové

Foto autorka a archiv redakce

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 8/2014

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *