Preventivní biologická ochrana vinic

Společnost Bayer uspořádala v Hnanicích, Hustopečích a Dubňanech na jižní Moravě cyklus vinařských seminářů, které měly pěstitele révy vinné upozornit na novinky v oboru. Přednášky se věnovaly změnám v legislativě, novému fungicidu Serenade ASO, preciznímu vinohradnictví, ozelenění vinohradu, ale i portfoliu přípravků na ochranu révy vinné, které společnost Bayer s. r. o. na českém trhu nabízí.

Seminář zahájil Ing. Marian Havlíček, ze společnosti Bayer s. r. o., divize CropScience. Ten přítomným sdělil, že pro společnost Bayer je stěžejní segment fungicidů, který v roce 2017 u révy vinné poklesl o šest procent. Herbicidy v uplynulém roce zůstaly na stejné úrovni a objem insekticidů, je z hlediska objemu spíše minoritní, loni však stoupl o 50 %. „Na celkovém trhu s pesticidy do révy vinné si držíme vedoucí pozici. Biologická ochrana navýšila svůj podíl v oblasti ochrany révy vinné na 5,8 % a v hlavní fungicidním segmentu si Bayer s tržním podílem 29 % svou pozici udržel,“ konstatoval.

Aktuálním otázkám vinohradnictví se věnoval prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. „Šedá hniloba hroznů ve vinicích se často projevuje velmi rychlým rozvojem infekce. Houba může přezimovat na infikovaných letorostech, na zbytcích hroznů – třapinách, stopkách bobulí, bobulích, na úponcích a zbytcích listů. Je třeba se zabývat zkoumáním zda rozvoj infekce nepodporuje mechanizovaná sklizeň“ uvedl prof. Pavloušek a doporučil ošetřit třapinu před uzavřením hroznů pomocí fungicidu a Serenade ASO a opakovat aplikace během zrání hroznů.

Text a foto

Jana Pančíková

Celý článek naleznete v časopise Zahradnictví č. 4/2018.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *