Poznatky o skladování jablek odrůdy ´Braeburn´

Tato odrůda vyžaduje zvláštní péči, protože trpí hnědnutím dužniny. Iniciace hnědnutí je ovlivněna průběhem teplot v období před sklizní, sklizňovým termínem, řízenou atmosférou s vyšší koncentrací CO2 a dobou mezi zchlazenou produkcí a zahájením řízené atmosféry.

Podobně jako  mnoho jiných odrůd jablek trpí fyziologickou skvrnitostí, která souvisí s nedostatkem Ca2+ iontů v dužnině. Posklizňové skladování je limitováno hnědnutím dužniny, BBD (Braeburn browning disorders) bylo poprvé pozorováno v roce 1987, dodnes však zapříčiňuje nepředvídané ztráty na Novém Zélandu, objevuje se při chladírenském skladování plodů ze stromů s opožděnou sklizní. V roce 1993 se onemocnění označilo BBD na Novém Zélandu. Tato odrůda se rozšířila v 70. letech minulého století do západní Evropy a patří mezi 12 převážně pěstovaných odrůd. Symptomy onemocnění jsou hnědé skvrny v dužnině, které přímo nezasahují jaderník, při menším napadení jsou to čočkovité skvrny osamocené v dužnině. Variantou je zhnědnutí jen svazků cévních, ale okolní dužnina nebývá zhnědlá. Naopak při silném napadení jsou znatelné na povrchu hnědé skvrny, které se mírně propadají.*

Text a foto prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc., Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 10/2014

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *