Potravinářská inspekce doporučuje jak před vánocemi nakupovat čerstvou zeleninu a ovoce

V období vánoc nakupujeme mnohem více čerstvého ovoce i zeleniny, i když bychom je měli ve větší míře konzumovat během celého roku. Proto zásady, jimiž je dobré se při jejich nákupu řídit, platí při každém nákupu v kterémkoli ročním období.

Nikdy nekupujeme plesnivé nebo nahnilé plody, ani kdyby byly za zvlášť „výhodnou“ cenu. Ovoce a zelenina nesmějí být mechanicky nebo například mrazem poškozené, protože pak snadno podléhají hnilobě. Je zakázáno prodávat tzv. výkroje a ani my bychom neměli plísní nebo hnilobou napadené plody vykrajovat. Produkty plísní jsou totiž v celém plodu a mohou být nebezpečné pro naše zdraví.

Ovoce i zelenina musejí být při prodeji řádně označeny, mimo jiné třídou jakosti. Ani II.jakostní třída však neznamená, že je možné prodávat nekvalitní zboží. Pokud se stane, že v balíku citrusových plodů, jablek nebo například kiwi najdeme nahnilé nebo plesnivé plody, je namístě je co nejdříve v prodejně reklamovat a požadovat výměnu za kvalitní zboží nebo vrácení peněz.

Je užitečné vědět, že kůra citrusů může být chemicky ošetřena a tyto látky, i když jsou obsaženy výhradně v kůře a do plodů se nedostanou, mohou být nebezpečné pro naše zdraví. Kůra z běžně prodávaných pomerančů nebo citronů proto není vhodná pro kandování. Pro tyto účely se používají speciálně pěstované plody. Na druhou stranu žádné nebezpeční nehrozí z nastrouhané citrónové kůry, protože se jí do těsta používá jen malé množství.

Inspekce nedoporučuje v mrazivých dnech nakupovat ovoce, zeleninu a brambory na tržištích. I když žádný předpis neurčuje teploty, za kterých může být toto zboží prodáváno, zákon stanovuje, že ovoce a zelenina nesmějí být poškozeny mrazem. Laicky je těžké takové poškození při nákupu zjistit, teprve doma však spotřebitel zjistí, že mrazem poškozená pletiva plodů, která obsahují hodně vody, rychle podléhají hnilobě a není možné je konzumovat. V zimě je proto lépe nakupovat ovoce a zeleninu v kamenných obchodech. Ještě citlivěji na nízké teploty reagují brambory, které začínají sládnout už při +2˚ C. Namrzlé brambory se vůbec prodávat nesmějí. Zeleninu, ovoce ani brambory není proto vhodné ani doma skladovat tam, kde by mohlo mrznout, například na balkoně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *