Autor
Kategorie:
Nezařazené

Poškození zeleniny zajíci

V únorovém čísle časopisu Zahradnictví mě zaujal článek nazvaný Zvěř jako škůdce zeleniny. V příspěvku byl shrnut historický přehled poškození zeleniny od nejstarších dostupných pramenů až do současnosti. Rád bych si dovolil článek doplnit o pár vlastních praktických zkušeností se škodlivostí zajíců v zelenině.

Pravděpodobně neexistuje zelenina, kterou by zajíci s oblibou nepoškozovali. Ke vzniku škod dochází zejména v zimním období, kdy je jiné potravy nedostatek, ale ani časté návštěvy těchto zvířat v porostech zeleniny mimo období se sněhovou pokrývkou nejsou výjimkou. V zimě dochází ke škodám především na přezimujících odrůdách růžičkové kapusty, zimních odrůdách póru a kadeřávku. Oblíbenou potravou zajíců je také kořen a nať mrkve. Často bývají poškozovány zejména okraje porostů. Zajíci však škodí i u těch druhů zeleniny, které by pro ně z našeho pohledu mohly být méně atraktivní. Kromě již zmíněného póru je to např. cibule kuchyňská. Zajíci ji poškozují především mladou, tj. v první polovině vegetačního období. V případě cibule ozimé pak největší škody vznikají opět v zimních měsících. Zajícům velmi chutná i čekanka salátová typu radicchio a zuckerhut, které se u našich konzumentů pro svůj vysoký obsah hořčin prakticky neujaly. Ten však zajícům nevadí, dokonce se zdá, že tato hořkost je pro ně atraktivní. Poškozovány bývají i rostliny fazolu, což také není příliš překvapující. Před několika lety jsem měl možnost sledovat polní pokusy se šestnácti odrůdami fazolu a zajímavé bylo, že velmi silně byla zajíci poškozena jen jedna z nich. Další čtyři odrůdy byly poškozeny podstatně méně a zbývajících jedenáct vůbec. A to vše vždy ve všech čtyřech opakováních tohoto pokusu, což jednoznačně ukazuje na to, že i zajíci, mají-li možnost, si dovedou vybrat to co jim nejvíce chutná nebo dokonce snad i prospívá.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *