Autor
Kategorie:
Nezařazené

Pokles produkce zeleniny v Rakousku

Produkce zeleniny v Rakousku v r. 2005 činila 510 000 t, což bylo o 8 % méně než v předcházejícím roce.

Produkce zeleniny v r. 2005 v Rakousku dosáhla 510 700 t a byla tak o 8 % nižší než v předchozím roce. V porovnání s průměrem posledních pěti let byl zaznamenán pokles o 3 %.

Produkce plodové zeleniny činila 103 700 t (o 8 % méně než v r. 2004) a zůstala vzhledem k celkovému poklesu pěstitelských ploch mírně pod pětiletým průměrem (- 2 %). Největší část produkce plodové zeleniny soustředěné především na východě země pocházela z hlavního města Vídně (38 %) a z Burgenlandu (20 %).

Produkce rajčat (35 300 t) byla jen o 1 % nižší než v r. 2004 – důvodem nižších výnosů byla především zvýšená vlhkost ve fóliovnících a sklenících. Ani produkce papriky (9 000 t) nedosáhla úrovně předchozího roku (- 6 % oproti r. 2004). Přes 80 % produkce této plodiny pocházelo z krytých ploch s vysokou výnosovou úrovní. Rovněž u okurek – navzdory vynikajícím výnosům (38 200 t) – nebylo dosaženo hodnoty z r. 2004 (- 8 %), produkce tykve velkoplodé poklesla na 10 800 t (- 29 % ve srovnání s r. 2004). Oproti tomu sklizeň kukuřice cukrové, jejíž hlavní pěstitelské plochy se nacházejí v Horním Rakousku a Burgenlandu, byla vyšší (5 300 t, tj. + 23 %).

Produkce košťálové, listové a stonkové zeleniny (169 200 t) byla o 5 % nižší než v r. 2004 a rovněž o 5 % nižší než pětiletý průměr. Polovina produkce připadla na Dolní a Horní Rakousko.

Salátu, co do množství hlavního druhu zeleniny z této skupiny, bylo sklizeno 56 600 t (+ 5 % oproti r. 2004). Ačkoli celková rozloha 1 500 ha pěstitelských ploch se téměř nezměnila, snížily se plochy hlávkového salátu o 17 %, zatímco plochy ledového salátu se zvětšily o 15 % a endivie o 37 %. Také plochy listového salátu a speciálních odrůd se opět zvětšily. Zelí, které se pěstuje především v Dolním a Horním Rakousku, bylo sklizeno celkem 55 800 t (+ 2 % oproti r. 2004). Produkce zelí čínského převládající ve Štýrsku poklesla v důsledku nepříznivých klimatických podmínek na 24 500 t, což je téměř o jednu třetinu (- 31 %) méně než v předcházejícím roce. Sklizeň chřestu činila 2 200 t (+ 3 %). Velký skok byl zaznamenán u špenátu (také díky rozšíření pěstitelských ploch), kterého bylo sklizeno 9 900 t (+ 12 %).

Produkce luštěnin, kořenové a cibulové zeleniny dosáhla 237 800 t (- 9 %) a ležela mírně pod pětiletým průměrem (- 2 %). Z těchto plodin bylo cibule jarní sklizeno o 12 % méně a karotky o 2 % méně než v r. 2004. Obě tyto plodiny činily dohromady více než jednu třetinu (34 %) produkce zeleniny v Rakousku. Sklizeň ředkvičky pěstované především v Burgenlandu (41 %) a v Tyrolsku (38 %) dosáhla 7 200 t (- 28 %). Křenu bylo vypěstováno 3 100 t (+ 20 %) a díky rozšíření pěstitelských ploch bylo dosaženo i vyšší sklizně hrachu zeleného (4 800 t, tj. + 24 %).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *