Podzimní zahradnická Flora Olomouc skončila

Mimořádně krásné počasí přálo letos vystavovatelům a návštěvníkům v pořadí už jedenáctého ročníku podzimní výstavy Hortikomplex na výstavišti Flora Olomouc. Tento fakt se odrazil i v rekordní návštěvnosti a během čtyř dnů si výstavu prohlédlo na dvacet tisíc návštěvníků, což bylo o dva tisíce více než loni.

Letos se pořadatelé vrátili k lety prověřenému názvu, a to Flora Olomouc, podzimní část, nesoucí podtitul Hortikomplex, výstava ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků. Název Hortikomplex, používaný v minulých letech, nebyl totiž pro část laické veřejnosti dostatečně srozumitelný. Výstava se konala v termínu od 5. do 8. října a doprovázel ji festival gastronomie a nápojů Olima.
Již tradičně byla hlavní expozice umístěna v pavilonu A a její autoři ji dali název Zářivé plody léta. Pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy se zde představili nejlepší čeští a moravští pěstitelé ovoce a zeleniny. Kromě těchto jedlých výpěstků zde poprvé dostaly svůj prostor i královny podzimu – chryzantémy. Obdivovat bylo možné nejen jednotlivé odrůdy této výjimečné květiny, disponující celou škálou barev a tvarů, ale také aranžmá, v nichž byla použita a která vytvořili jednotliví soutěžící v soutěži aranžování nazvané Podzimní zahradní slavnost. Tu vyhlašoval již tradičně Svaz květinářů a floristů. K zajímavostem patřila například speciální expozice šalotky, kterou obohatili odborníci z Genové banky Olomouc. Pod názvem hrstková cibulka ji poznali už naše babičky, ale zatímco z českého jídelníčku tato odolná a dobře pěstitelná pochutina už téměř vymizela, v kulinářské velmoci Francii si život bez ní neumí ani představit.

Kdoule, houby i burčák
S přitažlivou expozicí se představil Český zahrádkářský svaz. Zahrádkáři mimo jiné představili návštěvníkům méně známé či polozapomenuté druhy ovoce – kdouli a kdysi, zejména na Slovácku, hojně pěstovaný jeřáb-oskeruši s plody, které byly odpradávna využívány jako bohatý zdroj vitamínu C. Olomoučtí zahrádkáři připravili k 70. výročí vzniku své organizace speciální „hanáckou“ expozici. Další z výstavek byly věnovány zahradnímu ptactvu, vývoji šlechtění zajímavých odrůd ovoce, nejmladším zahrádkářům, včelařům, houbařům a milovníkům moravských vín. Zejména expozice hub nabízela snad všechny druhy, které je ještě možné v tomto období v našich lesích najít. Milovníci burčáku rovněž neodešli neuspokojeni – tento mok byl letos obzvláště chutný. Chuťové buňky si však přišly „na chuť ještě nesčetně krát, protože společně s podzimní Florou patřil pavilon E a galerie pavilonu A 11. ročníku gastronomie a nápojů Olima. Tato akce je zaměřená na propagaci kvalitní produkce a služeb domácích potravinářských firem. I zde se soutěžilo v rámci RM gastro Cupu v kuchařských, barmanských a cukrářských dovednostech.
Součástí festivalu byl 3. ročník soutěže o nejlepší ovocnou pálenku Flora košt. Vítěz Aleš Libotovský z Hřibiny – Ledské na Královéhradecku, který za svou hruškovici, ročník 2005, převzal titul absolutního šampiona Flora koštu 2006, byl ve svých 23 letech nejmladším paličem v historii soutěže. „Jsem osobně rád, že byla zúročena tak náročná práce, kterou je nutno na výrobu takovýchto destilátů vynaložit. Toto úsilí se také odrazilo ve vynikající kvalitě vítězného produktu. Bylo opravdu velmi těžké vybrat z nejlépe vyhodnocených vzorků absolutního šampióna. Kvalita vzorků se neustále zvyšuje,“ uvedl předseda hodnotící komise Jan Stávek, zástupce občanského sdružení DeVit Němčičky.
Cenu Unie destilatérů ČR obdržela za nejlepší kolekci přihlášených vzorků pálenice Jílové u Prahy – Radlík, která je i historicky prvním vítězem soutěže flora košt v roce 2004.
Novinkou Olimy byly dny polské a mexické kuchyně a nabídku cizích kulinářských zajímavostí doplnily jablečné speciality na stánku partnerského města Olomouce – bavorského Nördlingenu.

Ocenění pro nejlepší
Výstavu Flora Olomouc doprovázely tradiční soutěže. Z již zmíněné floristické v aranžování podzimní zahrady si v kategorii seniorů odnesl nejvyšší ocenění Přemysl Hytych z lednické Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno a mezi juniory si nejlépe vedli studenti střední odborné a speciální školy z Klimkovic – Jan Weiss, Jakub Valjašek a Eliška Sikorová. V soutěži O nejlépe řešenou expozici se na prvním místě umístili studenti Střední odborné školy zahradnické a Středního odborného učiliště v Rajhradu.
Cenou za nejlepší expozicí v oboru ovocnářství se může chlubit ZD Senice na Hané – Sady Vilémov, nejlepší kolekci odrůd ovoce měla Pomona Těšetice a nejlepší školkařskou kolekci nabídla OŠ Bruzovice – Velicesta. V soutěži o nejlepší odrůdu a výpěstek se v kategorii ovoce umístila na prvním místě hruška ‘Dicolor‘ z Agra Stošíkovice a v kategorii školkařský výpěstek třešeň ‘Rivan‘ od Ing. Oldřicha Špundy z Nákla.
Ve stejných zelinářských oborech zvítězili zahradníci ze Zeltru Troubky za nejlepší expozici v oboru zelinářství a odbytového družstva Litozel z Bohušovic nad Ohří za nejlepší kolekci odrůd. V soutěži o nejlepší výpěstek se nejlépe umístili ve skupině Košťálová zelenina květák ‘Bodilis F1‘, ve skupině Cibulová zelenina česnek ‘Džambul‘, ve skupině Kořenová zelenina petržel ‘Bubka‘, ve skupině Plodová zelenina kolekce paprik ze Sema Smržice a ve skupině Ostatní zelenina brokolice ‘Marathon‘ ze Zaltru Troubky.
Pohár hejtmana Olomouckého kraje získali ovocnáři z Úsovska – Klopiny za expozici, členové Českého zahrádkářského svazu z Karviné za rozmanitost sortimentu a mladí zelináři z Dětského centra DC 90 z olomouce–Topolan za kolekci zeleniny.
Další zahradnickou akcí, které se otevřou brány olomouckého výstaviště, bude ve dnech 19. až 22. dubna 2007 tradiční jarní květinová Flora Olomouc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *