Počasí zvyšuje náklady

Letošní vývoj počasí, kdy se nepravidelně střídá teplo s deštěm a ochlazením, podporuje v některých vinařských oblastech jižní Moravy vývoj houbových chorob. Pěstitelům se tak zvedají náklady na postřikovou ochranu révy, ale při dodržení agrotechnických lhůt by neměly vzniknout s budoucí úrodou hroznů vážnější potíže.

Velký tlak houbových chorob, především oidia, zaznamenali ve Vinných sklepích Valtice, která jsou největším pěstitelem vinné révy v zemi. „Očekáváme nejméně sedm postřiků, nejen na oidium, ale nyní i proti plísni šedé a před měsícem na perenosporu,“ řekl výkonný ředitel firmy Marek Šťastný. Zatímco běžné náklady na ochranu vinic dosahují asi 11 tisíc korun na hektar, letos čekají pěstitelé jejich nárůst na 15 až 18 tisíc korun. I přes zprávy v médiích Šťastný odmítl, že by mohly choroby zcela zlikvidovat úrodu především na mladých vinicích. „Důležitá je prevence, pokud se choroba objeví na hroznech, bývá už pozdě,“ upozornil s tím, že pokud si vinaři chtějí kvalitní úrodu zajistit, nesmějí podcenit včasnou ochranu vinic.
Podle výrobního náměstka Znovínu Znojmo Antonína Zatloukala pomohly deště v regionu zejména rozvoji perenospory. Oidium je naproti tomu zřejmě zažehnáno, pokud pěstitelé stihli prevenci na porostech. Žádný masivní výskyt chorob zde však vinohradníci nehlásí. „Naši dodavatelé mají vinice v pořádku,“ uvedl náměstek. Vlastní vinice Šobes v Národním parku Podyjí je také v bezvadném stavu a firma tam zvládla atak houbových chorob révy pěti postřiky.
Vinaři se jako každým rokem také potýkají s opeřenými škůdci, mnohačetnými hejny špačků. Pěstitelé se je snaží při dozrávání hroznů různými způsoby plašit, mnohdy ale jejich výskyt přinutí žádat jednotlivé obce o výjimku na odstřel těchto ptáků. „Od tohoto týdne začínáme vinice intenzivně hlídat, právě a jen kvůli špačkům,“ poznamenal Šťastný. Například odrůda Irsay Oliver má už vybarvené bobule. Odborníci se shodují, že vegetace révy je zatím přibližně o týden opožděna. Kvalitu úrody si ale netroufají odhadnout, protože závisí na počasí až v dalších týdnech a měsících. „Teď se láme chleba, uvidíme, jak to dopadne,“ uzavřel Šťastný.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *