Pálenice letos zahájily dříve

Pálenice na Hané počátkem minulého týdne ožily čilým ruchem. Pěstitelé se zhruba měsíčním předstihem přivážejí do palíren nakvašené ovoce. Majitelé pálenic tvrdí, že letošní úroda ovoce je díky teplému počasí dobrá, a proto z kohoutků destilačních aparatur teče kvalitní kořalka.

„Letos jsme zahájili pálení o zhruba tři týdny dříve než v minulých letech. Začali jsme třešněmi a nyní postupně přecházíme na višně, meruňky a mirabelky. Hlavní nápor však přijde s úrodou jablek a hrušek. Díky příznivému počasí je cukernatost ovoce vysoká, což má příznivý vliv na množství a kvalitu vypáleného alkoholu,“ řekl Josef Jašek z pěstitelské pálenice v Samotíškách u Olomouce. Destilační přístroj samotíšské pálenice jede nyní na plné obrátky. Denně z něj vyteče zhruba stovka litrů lihovin. „Zákazníci jsou spokojení. Jednak mají pálenku dříve a navíc je její kvalita vyšší,“ podotkl. Pracovníci pěstitelské pálenice se nezastaví až do konce roku. Jašek předvídá, že kvůli avizovanému vyššímu zdanění alkoholu zažijí tuzemské pálenice zejména v závěrečné části roku pořádný nápor. „Již nyní registrujeme zvýšený počet objednávek. Lidé se obávají zdražení, a proto chtějí do konce roku vypálit, aby potom nemuseli za alkohol zbytečně platit více peněz,“ řekl.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *