Ovocnářský a vinařský cestopis – Grenada

Ostrovní stát Grenada je situován na jihu souostroví Malých Antil v Karibiku. Hlavní stejnojmenný ostrov státu zaujímá 89 % rozlohy země a z dalších ostrovů, které jsou převážně jižní součástí souostroví Grenadiny, jsou jen dva z nich (Carriacou a Petit Martinique) se stálým osídlením. Jedná se o opravdu malou zemi, rozlohou pro příměr na české reálie velikostí poloviny okresu Mělník.

S ohledem na příznivé přírodní podmínky ostrovy oplývají hojností ovoce a jeho rozmanitou druhovou skladbou. Z pohledu velikosti země je produkce opravdu velmi vysoká (ročně přes 20 000 t, tzn. téměř 190 kg/1 obyvatele) a to i přesto, že Grenada je ze zemědělských produktů vyhlášená hlavně kořením a kakaem. Dlouhodobě je druhým největším producentem muškátového oříšku a květu na světě. Významné zastoupení má též hřebíček či skořice. Ovocnářství je na druhém místě z hlediska významu v rostlinné výrobě. Zemědělstvím se zaobírá v současnosti přitom jen okolo 10 % práceschopné populace.

Text

Ing. Jiří Kaplan

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 6/2017

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *