Ovocnářský a vinařský cestopis – Gambie

Západoafrická Gambie je nejmenší zemí v pevninské části Afriky. Její území je kromě pobřeží Atlantického oceánu celé obklopeno Senegalem a kopíruje část toku řeky Gambie v jeho dolním úseku. Gambie je především agrární zemí, kde přibližně tři čtvrtiny obyvatelstva jsou se svou obživou závislé na zemědělství.

Gambie je chudší africkou zemí, je úroveň agrotechniky převážně extenzivní a chybí prostředky na dostatečné vstupy do pěstitelské praxe. Tradiční model zemědělství byl založen na pěstování podzemnice olejné a obilnin s úhorovým klidem pozemků v rotačním cyklu pěstování. Se stoupajícím rychlým nárůstem populace a zvyšováním tlaku na přírodní zdroje se začalo pěstovat více ovocných plodin, které jsou schopné poskytnout větší finanční výnosy z jednotky plochy než uvedené polní plodiny. Část produkce ovoce je zhodnocena exportem a další, kromě spotřeby místního, finančně málo atraktivního, ale početně rostoucího trhu, nacházejí uplatnění jako dodávky pro turistická centra navštěvovaná převážně evropskou klientelou v období zimy na našem kontinentu. V tomto případě zdejší ovocnářství pokrývá celkovou poptávku turistických resortů po ovoci z 85 %.

Text

Ing. Jiří Kaplan

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 3/2017

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *