Ovocnářský a vinařský cestopis – Andora

Andorra je malý vnitrozemský stát nacházející se mezi Španělskem a Francií v Pyrenejích. Situována je na jižní straně těchto hor. Páteří území jsou dva horské toky spojující se ještě na území Andorry v jeden. Jako zajímavost lze uvést, že nejnižší bod státu je nejvýše položen ve srovnání s nejnižšími geografickými body ostatních zemí Evropy.

Území Andorry je horského, případně vysokohorského charakteru. Úzká údolí jsou vesměs urbanizovaná a zemědělské plochy využitelné pro potřeby rostlinné produkce je velice omezené. Povětšinou se jedná o terasová políčka malé výměry. Podnebí je specifikováno polohou země. Nejpříznivější je v nejjižnější části údolí, kde je průměrná roční teplota 11oC , nejchladnější sever má tuto teplotu jen 2 oC. Podobné srovnání je ve srážkách (jih 800 mm ročního průměru, sever až 1220 mm). Zimy jsou na jihu mírné, na severu bohaté na sníh. Léto suché s výskytem silných bouřek, nejdeštivější je květen a červen. Průměr slunečných dnů je 300 v roce. V podstatě zde panuje kontinentální klima, na jihu se středozemními prvky, na severu je až osm měsíců v roce sněhová pokrývka. Přirozený vegetační kryt se sestává na jihu země z dubů a buků, ve střední části z borovic a jedle a na severu je bylinná alpínská vegetace. Hlavní přírodní rizika jsou spojená se sesuvy půdy a lavin.

Bc. Jiří Kaplan

Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 6/2011

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *