Organoleptické hodnocení jablek na konci skladovací sezóny

Tradiční ochutnávka dlouhodobě skladovatelných odrůd jablek proběhla v Holovousích 23. května 2013 a zúčastnilo se jí 25 zkušených degustátorů. Z celkového počtu 40 hodnocených vzorků získala nejvíce bodů odrůda jabloně Admirál, vyšlechtěná na stanici Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky (ÚEB) ve Střížovicích.

V letošním roce jsme se dosti dlouho rozhodovali, zda se tato tradiční degustace bude moci vůbec uskutečnit. V době sklizně pozdních odrůd bylo v loňském roce mimořádně teplé počasí. Z tohoto důvodu se nám u většiny z nich je nepodařilo sklidit ve fázi optimální sklizňové zralosti. V důsledku toho byla jejich délka uchovatelnosti významně zkrácena. Tento problém jsme nakonec řešili větším zastoupením vzorků skladovaných v podmínkách nízkokyslíkaté atmosféry (ULO) a zařazením vzorků některých nově vybraných genotypů.  Bylo hodnoceno 40 vzorků, z nichž jeden byl dodán ze stanice ÚEB ve Střížovicích.

Průběh vlastní degustace

Každý z  posuzovaných znaků byl bodován podle devítibodových stupnic, kde hodnota 9 vyjadřuje vždy nejlepší úroveň. Výjimkou při této klasifikaci je charakter chuti, kde hodnota 9 označuje plody nejsladší, a naopak hodnota 1 nejkyselejší. Výsledné hodnoty znaků pro jednotlivé odrůdy a novošlechtění byly získány průměrováním bodů jednotlivých posuzovatelů, kteří ze statistického hlediska byli považováni za opakování. Výsledná bodová hodnota pro každou odrůdu byla získána součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence a šťavnatosti dužniny, vzhledu plodů a dvojnásobku počtu bodů za posouzení celkové chuti.*

Text Ing. Jan Blažek, CSc.,

Jana Křelinová ,

VŠÚO Holovousy s. r. o.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 8/2013

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *