Odrůda jabloně ´Andera´ a její vlastnosti

Odrůda ´Andera´ pochází z křížení ´Melrose´ x ´Rubín´, které bylo provedeno ve VŠÚO Holovousy. V roce 2015 byla registrována v ČR a od roku 2014 je zde právně chráněna. Růst stromů je středně silný, tvar koruny je vzpřímený až rozložitý, typ růstu rozvětvený.

Do plodnosti vstupuje středně raně, násada plodů je střední a netrpí střídavou plodností. Plody jsou velké (200 – 250 g) a mají kulovitý až ploše kulovitý tvar. Základní barva plodu je zelenožlutá, až z 80 % překrytá tmavě červenou krycí barvou. Dužnina je krémová, jemná, chruplavá, pevná a šťavnatá. Chuť je navinule sladká až nasládlá, výborná. Vůně je slabá až nevýrazná. Jedná se o odrůdu velmi málo trpící padlím a se střední odolností proti strupovitosti. Sklízí se ve stejnou dobu jako odrůda ´Golden Delicious´. Trvanlivost plodů je dlouhá, v chlazeném skladu mohou být skladovány až 7 měsíců.

Text a foto Ing. Lubor Zelený, Ing. Jan Blažek, CSc., Ing. Ivona Žďárská, VŠÚO Holovousy, s. r. o.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 7/2016

Poděkování

Výzkum byl financován z projektu RO1515. Využito bylo rovněž infrastruktury projektu LO1608.

Článek byl odborně recenzován.

Použitá literatura je k dispozici u autorů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *