Od šlechtění po lahodný mok

Vinohradnictví a výroba vína kraluje moravským krajům zejména díky specifickým podmínkám. Než se však lahodný mok dostane až na stůl, předchází mu mnoho procesů od pěstování révy vinné přes zpracování hroznů až po zrání vína. Nedílnou součástí je také šlechtění odrůd, které charakterizují jednotlivé druhy vín a umožňují pokrýt chutě všech milovníků vína profesionálů i laiků.

Proto jsme se tentokrát rozjeli na návštěvu do vinařství, jehož doménou je hlavně šlechtění vína a také výroba. Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a. s., se sídlem ve Vrbovci, patří k nejstarším šlechtitelským pracovištím nejen v rámci České republiky, ale také na světě.*

Celou reportáž ze šlechtitelské stanice Ampelos naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 1/2014

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *