Nově vzniklá zelinářská firma

Areál zkrachovalé Fruty Mochov se opět probouzí k životu. Za své působiště si jej zvolila zelinářská firma Česká farma s. r. o., která kromě vlastního pěstování na 250 hektarech obchoduje se zeleninou od ostatních pěstitelů

Kdo se skrývá za Českou farmou?
Svou činnost zahájil podnik letos koncem dubna a jeho majiteli jsou firmy Eurofarms s. r. o. a Hortim International s. r. o. Jednatel České farmy Ing. Jiří Rančák uvedl, že tento projekt je česko–anglicko-belgickou spoluprácí se snahou nejen kvalitně pěstovat, ale i dobře uskladnit, tržně upravit a následně prodat tuzemskou zeleninu.
Komoditou číslo jedna je cibule.
Kromě 100 ha cibule (odrůdy ’Taleto’, ’Narvito’a další) pěstovala letos Česká farma také košťálovou zeleninu: kedlubny na 7 hektarech, červené i bílé zelí zhruba na 40 ha, květák přibližně na 30 ha, kapustu na 10 ha, na petržel a celer vyčlenili po 25 hektarech. V menší míře pěstovali dále mrkev, pórek, čínské zelí a ředkvičky. Napřesrok se sortiment rozšíří o saláty, zejména hlávkový a ledový, a brambory, které doposud museli nakupovat.
Z celkové plochy je 200 hektarů pozemků pod závlahou a zelenině dopřávají organická hnojiva – v Polabí oblíbený Bioganic. Výpěstky uskladňují v moderních chladicích halách s celkovou kapacitou 4500 velkobeden zeleniny. Mimoto mají sklad na 3000 tun cibule a další prostory pro umístění 700 tun produkce.
Tradičním problémem zelinářů jsou kvalifikovaní pracovníci
„Největším problémem je pro novou zelinářskou firmu sehnat kvalifikované pracovníky v oboru a sezónní dělníky pro sklizňové práce. Právě z organizačních důvodů a velké pracnosti jsme letos téměř nepěstovali svazečkovou zeleninu – mrkev, cibuli a jiné. Osivo cibule nakupují kvůli problémům s drátovcem paletované“, poznamenal Ing.Antonín Hořejší, vedoucí zemědělské výroby.
Hlavním odběratelem zeleniny z České farmy je brněnská společnost Hortim. Obchodují ale i s jinými velkoobchody, jako je Atlanta, Taroko, Čeroz. Domlouvají spolupráci například i s obchodními řetězci.
První sklizeň a plány do budoucna
Stěžejní sklizeň zeleniny probíhala v září a říjnu. Na úpravu cibule, kořenové zeleniny a do budoucna i brambor před uskladněním mají posklizňovou linku od nizozemské firmy Bijlsma. Její výkon je 50 tun za hodinu u cibule a brambor, pro ostatní zeleninu je o něco nižší. Balící linku zatím v Mochově nemají, proto využívají svých balíren v pronajatých skladech v Přerově nad Labem a v Opolanech.
A plány do budoucna? Získat konečného spotřebitele, prosadit se v obchodních řetězcích, rozšířit pěstební plochy a skladovací prostory, zejména ty chlazené. U většiny komodit zajistit celoroční zásobování a samozřejmě neustále rozšiřovat sortiment pěstované zeleniny. Například v příštím roce chtějí nabízet i ekologickou zeleninu od farmáře Josefa Sklenáře z Jihlavy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *