Nektarem proti škůdcům

Novou možnost biologické ochrany rostlin poskytl společný objev výzkumných pracovníků z Univerzity v německém Würzburgu a z Max-Planckova ústavu pro chemickou ekologii v Jeně.

Řada rostlin v důsledku napadení škůdci zvyšuje produkci nektaru až šestinásobně. Důvodem je nalákání dravého hmyzu, který škůdce napadne, zneškodní a ochrání tak celou rostlinu. Výzkum prováděný na malajsijském stromu Macaranga tanarius (žije v symbióze s mravenci) poukázal na zvýšenou tvorbu nektaru v případě poranění rostliny. Produkci vyvolává hormon kyselina jasmonová, jejíž vylučované množství je dáno charakterem poranění.
Již tři hodiny po ošetření stromů zmíněnou kyselinou pozorovali vědci zesílené osídlení hmyzem, především mravenci a mouchami, kteří svůj zdroj potravy brání proti rostlinným škůdcům.
Výsledkem pokusu bylo zjištění sníženého výskytu škodlivého hmyzu na ošetřených rostlinách. Další výsledky potvrdily desetinásobně rozsáhlejší poškození rostlin neošetřených kyselinou jasmonovou. Podobnou reakci jako Macaranga projevil i bavlník, kešu oříšk, z domácích například třešeň.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *