Největší evropské mrazírny biozeleniny

Tyto mrazírny byly vybudovány během jednoho roku v okrese Munzel u Hannoveru v Dolním Sasku přímo v oblasti intenzivního pěstování biozeleniny - Calenderbergu

Jsou 100% dceřinou společností belgické společnosti Dujardin-Foods a nesou název Biopolis GmbH. Zaujímají celkovou plochu 4,50 ha, z toho na samotný komplex budov připadá 1,50 ha. Délka haly je 280 m. Kampaň zahájily zpracováním hrášku již v sezóně 2001. Za velkou přednost se považuje blízkost cukrovaru, což umožnilo společné využívání již existující čistírny odpadních vod. V těchto mrazírnách se bude zpracovávat výhradně biozelenina, takže odpadají jako v jiných mrazírnách prostoje vlivem nutnosti čištění technologického zařízení při přechodu z konvenčních produktů na biologické.
Mrazírny zásobuje biozeleninou asi 150 – 200 pěstitelů, kteří pěstují zeleninu podle závazných pravidel platných pro biopodniky EU. Převažují dolnosaské podniky, část produkce pochází však i od magdeburských pěstitelů a ze severního Německa. Zpracovává se výhradně biozelenina domácího původu. Mrazírny s pěstiteli uzavírají dohody o druhu, rozsahu produkce a termínech dodávek. Zpracovatelé dodávají pěstitelům osivo, pomáhají jim v zajišťování různých druhů služeb, s dopravou, zapůjčením obalů apod. Nepoužívají k přepravě surovin chladírenské vozy, ale např. konzervárenský hrášek se sklízí v noci a prosypává suchým ledem. Zmrazené produkty se skladují v osmibokých kontejnerech z vlnité lepenky o výšce 1,80 m. Podnik zpracuje ročně asi 30 000 t suroviny.
Pro potřeby odběratelů vyrábí různé směsi v požadovaných obalech. Vedle hrášku a fazolky se zpracovává mrkev, květák, pór, všechny druhy bulvovitých zelenin včetně celeru a kedluben. Podnik dokupuje zmrazený špenát, cukrovou kukuřici, brokolici, papriku a žampiony. Mezi dodavateli figurují firmy z Maďarska, i z USA.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *