Modernizace je nezbytná

Nedaleko Hustopečí, v Popicích, najdeme rodinnou firmu Vinařství Židek. I přes to, že navazuje na historickou tradici, vzniklo vlastně v době nedávné. V roce 1996 jej založili manželé Anna a Rudolf Židkovi a pustili se do první výsadby mladých vinic na vynikajících viničních tratích Svidrunk a Sonberk v okolí Popic.

Historie pěstování vinné révy spadá v rodině Židků do poválečného období, kdy rodiče dnešních majitelů dostali přídělem sklep a 45 arů vinic osázených vinnou révou po německých obyvatelích. V 50. letech bylo kvůli kolektivizaci soukromé hospodaření zlikvidováno.

Dnes na 35 hektarech
Popické viniční svahy představují třetí nejlepší lokalitu na Moravě. Orientace jihozápadním až jihovýchodním směrem zaručuje ochranu území před severními větry. Nízká nadmořská výška přináší do oblasti teplé mikroklima a lehčí sprašové půdy jsou bohaté na vápník a minerální látky. Tyto oblasti spadají do Mikulovské vinařské oblasti.
Původních 45 arů vinic rozšířila rodina Židkových v letech 1996 až 2004 na 35 hektarů nových vinohradů. Spon vysázených vinic je 2,4 x 0,9 metru. V současné době probíhá pouze podsadba uhynulých sazenic. Keře jsou vedeny Moserovým typem vedení s jednoramenným kordonem. Dnešní produkce dosahuje 250 tisíc litrů především přívlastkových vín. Bílé a červené odrůdy jsou zastoupeny rovnoměrně. Z bílých se zaměřují hlavně na Pálavu které se zde velmi daří a potom na Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon, Chardonnay, Tramín, v červených jmenujme Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké, Frankovku, Zweigeltrebe, Rulanské Modré a Nitru.

Šetrný způsob pěstování
Většina ploch vinic je vedena v moderním systému integrované produkce (IP). Systém tohoto pěstování představuje způsob zemědělského hospodaření, které klade důraz na minimalizaci či úplné vyloučení chemických hnojiv a pesticidů. Docílení optimálních výnosů je tak dosahováno šetrnou cestou, která nezatěžuje životní prostředí.
Na pěstitele klade výběr tohoto způsobu pěstování mnoho úkolů. Veškeré technologické postupy, které se v integrované produkci vinné révy využívají musí odpovídat přesně stanoveným mezinárodním kritériím Svazu IP. Tyto směrnice stanovují limitující a doporučená kritéria pro jednotlivé pěstební technologie. Při jejich dodržování je finální produkt deklarován jako produkt z IP a označen ochrannou známkou. Tou tedy disponují i ve Vinařství Žídek.
Zhruba pětina produkce je lahvována, zbytek je prodáván jako víno sudové. Většina produkce směřuje na tuzemský trh přes specializované vinotéky. Možností prodeje produkce je však více. Oblíbený je prodej vína přímo ze sklepa či přímo řízené degustace ve sklepě. Funguje i rozvážková služba po Čechách a Moravě. V plánu je vybudování návštěvnického areálu s možností posezení i ubytování.

Moderní technologie výroby
Pro produkci kvalitního vína nestačí pouze rozlehlé a plodné vinice. Zárukou optimálního zpracování hroznů jsou i moderní zpracovatelské technologie a skladové prostory. Proto se ve Vinařství Žídek pustili v roce 1999 do stavby sklepa, který navazuje na sklepení po Němcích odsunutých po válce. O necelých deset let později, v roce 2008, došlo na výstavbu nového vinařství. V moderní budově, jejíž část je pod úrovní povrchu, je plocha pro zpracování hroznů, lahvovna i moderní sklady, sklepy a garáže. Vedle této budovy plánují do budoucna výstavbu administrativního centra i místa pro setkávání s přáteli a známými. Co se týče nových výsadeb, jedinou možností je nákup starších vinohradů. Ale to je podle Jaromíra Žídka na posouzení pro další generaci rodiny.
Na produkci a zpracování se ve firmě podílí čtyři rodinní členové ¬– manželé Anna a Rudolf Židkovi, synové Jaromír a Radek Židek. Jim pomáhají dále dva zaměstnanci traktoristi a sedm brigádníků pro práci na vinici.

Bez mechanizace ani ránu
Pěstování v systému integrované produkce přináší vyšší nároky na mechanizační prostředky. Mnoho ze strojů využívaných ve vinohradu dodala společnost Some Jindřichův Hradec, s. r. o. Ta začala již v roce 1995 dodávat českým ovocnářům a vinařům mulčovače a rosiče Agrimaster. Postupem času doplnily tuto italskou techniku další čtyři značky zajímavých strojů do sadů a vinic, takže v dnešní době má jindřichohradecká společnost v nabídce široký sortiment vyspělé, moderní a v mnohých případech i ojedinělé techniky.
V ochraně vinic i při hnojení na list využijí v Popicích pneumatický rosič značky Caffini. V nabídce společnosti Some jsou tyto rosiče nesené i tažené s objemem nádrže až 3000 litrů. U Židků si vybrali tažený model s objemem nádrže 1000 litrů. Caffini vyniká díky umístění trysek proti sobě efektivitou a nižší spotřebou postřiku. Splňuje tak podmínky Státní rostlinolékařské správy. Obsluha ocení hydraulické otevírání ramen rosiče. Vzduch se nasává v přední části difuzoru, prochází přes pevné lopatky a rovnoměrně vychází na obě strany. Dávkování se ovládá elektricky pomocí počítače v závislosti na pojezdové rychlosti, takže dávka postřikové jíchy je stále konstantní. Proti usazování jíchy se využívá proudové míchání obsahu. Na kopcovitých terénech je pro vyšší stabilitu možné rozšíření rozchodu kol.
Zatravněné meziřadí vinohradu přináší výskyt mnoha užitečných hmyzích druhů, ale i potřebu pravidelné údržby. K jejich sečení se využívají mulčovače. Pro údržbu příkmenného pásu vyjíždí okopávačka a dvakrát do roka herbicidní rám. Uplatnění nalezne i rotavátor a kultivátor.
Pro speciální práce na vinici disponují ve Vinařství Židek dalšími stroji. Při zelené práce ve vinicích využívají stroje od společnosti Ostratický. Předřezávač ušetří podle Jaromíra Židka zhruba 20 až 30 % práce. Odstraněním réví mezi prvním a druhým dvojdrátím urychlí jarní práce a zjednoduší následný ruční řez keřů. V červnu a červenci přijde na řadu osečkovač, který do vinohradu vyjede podle podmínek dva až třikrát za rok a nezahálí ani ometač kmínku. Pro nesení všech těchto strojů je potřeba vybavení kvalitním a výkonným nosičem. Ve Vinařství sáhli po strojích Same Dorado, které na český trh dodává společnost Some Jindřichův Hradec.

Základem je kvalitní nosič
První z pořízených nosičů byl Same Dorado F 75-90 DT, který ve zdejším vinohradu slouží již pět let. A jelikož byli se strojem spokojeni, zakoupili před rokem stejný stroj. Čtyřválcový, kapalinou chlazený motor dosahuje výkonu až 90 koní. Plně synchronizovaná pětistupňová převodka disponuje 30 rychlostmi vpřed a 15 vzad a rychlost může dosahovat až 40 km/h. Bezpečnost na svazích zajišťuje hydrostatický kotoučový mokrý brzdový systém všech čtyř kol s možností odpojení předních brzd. Šíře traktoru 137 centimetrů a úhel natočení předních kol 60 stupňů dovoluje snadný pohyb stroje v úzkém vinohradu. Kabina obsluhy je vybavená klimatizací, pohodlnou sedačkou či čelním otevíracím kouřovým sklem. Jaromír Židek oceňuje vedle výborných jízdních vlastností zvolených nosičů i kvalitní servis a příjemnou komunikaci poskytovanou společností Some. Stroje vynikají i dobrou spotřebou, optimálním výkonem a potřebným komfortem pro obsluhu. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *