Letošní ročník vína by měl podle vinařů patřit k nejkvalitnějším

Letošní ročník vína by měl patřit k těm nejkvalitnějším za posledních zhruba sedm let, uvedl dnes na tiskové konferenci tajemník Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Martin Půček.

Cukernatost hroznů se bude podle šetření unie pohybovat kolem 20 stupňů, což je špička nejméně v posledních devíti letech. Výnos by měl být 5,5 až 5,8 tuny z hektaru, tedy průměrný.
Množství hroznů ovlivnilo sucho a promrznutí některých odrůd v zimě. Nedostatek vláhy také způsobil nižší obsah kyselin. Réva je ale rostlina teplomilná s kořeny v hloubce čtyř až osmi metrů, a vodu je schopna si natáhnout, uvedl Půček.
Podle technologa společnosti Vinium Pavla Laciny byly v
letošním roce příznivé vysoké teploty a dlouhý sluneční svit.
Dají se proto očekávat kvalitní červená vína. „V červených vínech bude převládat vysoce intenzivní barva, chuť vyzrálého ovoce a příjemně nízký obsah kyselin,“ soudí
Půček. Lidé se ale podle něj mohou těšit i na bílá vína, která
budou vyrobena v kategorii přívlastkových nápojů, tedy zejména kabinet a pozdní sběr.
Průměrná cena hroznů by se podle Půčka měla pohybovat na loňské úrovni, možná mírně výš, tedy kolem 13,30 až 13,50 koruny za kilogram. Po vstupu do EU se dá naopak čekat tlak na cenu, která zřejmě půjde dolů, uvedl.
Českomoravská vinařská a vinohradnická unie předpokládá, že do Evropské unie Česká republika vstoupí s přibližně 16.000 hektary vinic proti asi 10.500 ha v roce 1993. Snaha pěstitelů plochy do vstupu co nejvíce rozšířit souvisí s tím, že v unii již nové vinice nebude možné vysazovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *