Kvalita ovoce a zeleniny se zhoršuje

Díky modernímu zemědělství jsou ovoce a zelenina na pohled stále lákavější a svádějí ke koupi. Jablka jedno jako druhé, brambory a pomeranče balené podle velikosti, čerstvý špenát svítící zelení. Jednoduše pokrok, pokud porovnáme dnešní nabídku s nabídkou, kterou měli k dispozici naši prarodiče.

Tento pokrok však má i své nevýhody. Jak prokázali angličtí odborníci na výživu, kvalita ovoce a zeleniny se již zhruba 50 let snižuje. Přání zákazníků kupovat pouze to, co lahodí oku, vedlo k dramatickému poklesu minerálních látek a stopových prvků v plodech.
Vědci ze Sussexu zkoumali různé druhy ovoce a zeleniny z hlediska obsahu těchto látek a porovnávali výsledky s údaji získanými v posledních 40 letech. Podíl životně důležitých minerálů poklesl v tomto období u některých druhů o více než 50 %. Tak např. obsah sodíku v tyčkovém fazolu poklesl téměř na nulu. Sodík je důležitý pro funkci nervové soustavy a tvorbu svalů. Brokolice ztratila během padesáti let okolo 75 % draslíku, který posiluje zuby a kosti. Stejné výše dosáhl i úbytek hořčíku u mrkve. Hořčík chrání tělo před srdečními chorobami, astmatem a ledvinovými kameny. U špenátu se snížil obsah železa v průměru o 60 %. Odborníci na výživu spatřují příčinu snížené kvality ovoce a zeleniny v moderním zemědělství. Stále více se na pole aplikují průmyslová hnojiva, která podporují růst užitkových rostlin. Avšak některé minerály se spolu s hnojivy nedodávají. Půda je proto už dávno vyčerpaná. Navíc snahy šlechtitelů jsou směrovány na vývoj produktů, které krásně vypadají, jsou rezistentní vůči chorobám a lze je dlouho skladovat. Výzkumy potvrdily výsledky studie publikované v časopise Britisch Food Journal v roce 1997.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *