Které kultury jsou citlivé vůči chloridům

V literatuře nacházíme o citlivosti jednotlivých kulturních druhů zčásti protichůdné údaje. Proto uvádíme nejnovější poznatky, které jsou převzaty z příručky Tadschenbuch für Hof und Feld 2000.

K plodinám příznivě reagujícím na chloridy patří cukrovka, krmná řepa, celer a mangold. Proto zde používáme přednostně chloridová hnojiva – 60% draselnou sůl a Kamex.
Plodiny, které chloridy snášejí jsou tyto: obilniny, kukuřice, ozimá řepka, chřest, druhy košťálovin pro podzimní a zimní spotřebu, červená řepa a reveň. Lze používat chloridová hnojiva (Kamex), většina druhů zeleniny dává ale přednost kvůli potřebě síry síranovým draselným hnojivům. Do této skupiny patří také trvalé travní porosty a jetelotrávy, které hnojíme Kamexem a kainitem.
K plodinám středně citlivým na chloridy řadíme slunečnici, vinnou révu, jádrové ovoce, černý rybíz, brambory, rajčata, ředkvičky, kedlubny a ostatní nejranější košťáloviny, hrách, špenát, karotku, česnek, ředkev a čekanku. Chloridová hnojiva (Kamex) lze použít včas před začátkem vegetace. Nejvhodnější jsou však Patentkali a síran draselný.
K plodinám, které jsou velmi citlivé na chlordy náleží červený rybíz, angrešt, maliny, jahody, ostružiny, borůvky, peckoviny (speciálně třešně), fazole, okurky, melouny, paprika, cibule, salát, raná zelenina, všechny kultury pěstované pod sklem, konifery, květiny a okrasné rostliny a také semenáčky a sazenice většiny rostlin. Měli bychom k nim používat jen síranová hnojiva (Patentkali a síran draselný). Při hnojení přímo k setí respektive ve stádiu klíčení se vždy doporučuje použití síranových hnojiv.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *