Autor
Kategorie:
Nezařazené

Konzumace zeleniny a ovoce snižuje riziko astmatu

Norská studie ukázala, že pokud malé děti konzumují denně ovoce a zeleninu, je u nich ve školním věku nižší riziko výskytu astmatu.

Pokud děti do šesti let konzumují denně čerstvou zeleninu a ovoce, je u nich ve školním věku riziko výskytu astmatu o 43 % nižší než u dětí, které ovoce a zeleninu konzumují jen zřídka. K tomuto závěru dospěli norští odborníci na základě rozsáhlé studie, v jejímž rámci byl zkoumán také vliv potravinových doplňků u malých dětí na pozdější výskyt astmatu a alergií.

Studie zahrnovala 5 000 dětí. U menší části proběhl klinický výzkum alergie, u větší části se odborníci spoléhali na informace od rodičů.

Ukázalo se, že dávky vitaminů a rybího tuku podávané dětem do šesti let u nich v období 6–16 let zvýšily náchylnost k alergiím, zatímco denní konzumace zeleniny a ovoce riziko výrazně snížila.

Studie byla publikována v únoru 2005 v časopise Acta paediatrica.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *