Komoditní zpravodajství – zelenina 7. týden

Ceny zemědělských výrobců Situace u producentů zeleniny zůstává nadále kritická, průměrné ceny zemědělských výrobců (CZV) se mění jen nepatrně, nebo vůbec. Proti předchozímu období se v 7. týdnu snížila průměrná CZV červeného zelí, a to o 0,10 Kč/kg (o 3,7 %) na 2,60 Kč/kg. U celeru se CZV snížila v průměru o 0,10 Kč/kg na 6,20 Kč/kg, tj. o 1,6 %.

Producentské ceny cibule o velikosti 40 – 60 mm a nad 60 mm se pohybovaly v rozpětí od 0,70 do 1,40 Kč/kg, u mrkve a karotky od 3,- do 4,40 Kč/kg.
Obchodní ceny
V 7. týdnu 2005 ve srovnání s předchozím týdnem významně vzrostla průměrná obchodní nákupní cena (NC) dovozového hlávkového salátu o 2,50 Kč/ks (o 17,6 %) na 16,40 Kč/ks, jeho průměrná obchodní odbytová cena (OC) se zvýšila o 2,70 Kč/ks (o 16,3 %) na 19,30 Kč/ks. U importované petrželové natě kadeřavé z dovozu vzrostla průměrná NC o 6,- Kč/kg na 55,10 Kč/kg, tj. o 12,2 %, její OC se zvýšila v průměru o 3,60 Kč/kg na 64,30 Kč/kg, tj. o 5,8 %. Průměrná NC dovozového květáku se ve sledovaném týdnu zvýšila o 2,50 Kč/ks (o 9,4 %) na 29,20 Kč/ks, průměrná OC tohoto květáku se zvýšila o 3,20 Kč/ks na 34,30 Kč/ks, tj. o 10,3 %. Posílila rovněž NC importovaného celeru bez natě, v průměru o 1,20 Kč/kg (o 20,3 %) na 7,- Kč/kg, průměrná OC celeru se zvýšila o 0,40 Kč/kg (o 4,7 %) na 9,- Kč/kg. Významnější pokles průměrné OC byl zaznamenán u kedlubnů ze zahraniční produkce, celkem o 1,80 Kč/ks na 10,70 Kč/ks, tj. o 14,6 %. Snížily se i průměrné obchodní ceny importovaného česneku, NC o 4,40 Kč/kg (o 14 %) na 27,40 Kč/kg, jeho OC poklesla také o 4,40 Kč/kg (o 11,6 %) na 34,- Kč/kg. Odbytová cena dovozové oranžové papriky oslabila proti předchozímu týdnu až o 16,- Kč/kg na 87,70 Kč/kg, tj. o 15,4 %. Průměrná NC dovozové cibule se snížila o 0,10 Kč/kg (o 5,3 %) na 2,40 Kč/kg, její OC o 0,10 Kč/kg (o 1,4 %) na 3,50 Kč/kg. Nákupní ceny tuzemského bílého zelí se pohybovaly v rozpětí od 1,50 do 3,10 Kč/kg, ceny odbytové od 2,20 do 4,20 Kč/kg.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *