Komoditní zpravodajství – zelenina 50. týden

Ceny zemědělských výrobců V 50. týdnu zůstaly ceny zemědělských výrobců (CZV) na úrovni předchozího období, odbyt zeleniny se téměř zastavil. Producentské ceny celeru se pohybovaly v rozpětí od 5,- do 7,50 Kč/kg, u hlávkové kapusty od 2,50 do 4,20 Kč/kg.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku poklesla průměrná CZV bílého zelí až o 60 %, CZV mrkve a karotky o 50 %.
Obchodní ceny
Proti předchozímu období v 50. týdnu výrazně posílila průměrná obchodní nákupní cena (NC) červené papriky z dovozu, a to o 19,50 Kč/kg na 54,40 Kč/kg, tj. o 55,7 %. Průměrná obchodní odbytová cena (OC) této papriky vzrostla o 23,50 Kč/kg (o 56 %) na 65,50 Kč/kg. Odbytová cena importované žluté papriky vzrostla v průměru o 25,50 Kč/kg na 66,30 Kč/kg, tj. o 62,6 %. Průměrná NC dovozového květáku se proti předchozímu týdnu zvýšila o 1,90 Kč/ks (o 8,1 %) na 25,90 Kč/ks, OC vzrostla v průměru o 4,90 Kč/ks (o 17,9 %) na 32,10 Kč/ks. U kedlubnů zahraniční produkce vzrostla průměrná OC o 2,70 Kč/ks na 10,90 Kč/ks, tj. o 32,3 %. Obchodní nákupní cena se nejvíce snížila u bílé ředkve z dovozu, celkem o 1,60 Kč/ks (o 15,9 %) na 8,60 Kč/ks, odbytová cena u importovaných salátových okurek – o 2,70 Kč/kg (o 12,4 %) na 19,30 Kč/kg. OC červené cibule z dovozu poklesla v průměru o 1,20 Kč/kg na 11,- Kč/kg, tj. o 10 %.
Zahraniční obchod
V období od 1. 10. do 31. 10. 2004 se mimo cibule zvýšil dovoz všech sledovaných druhů zeleniny do České republiky. Proti září vzrostl dovoz hlávkového zelí až o 1 764,2 t na 1 984,2 t za 1,90 Kč/kg, 98 % (tj. 1 954 t) importu pocházelo z Polska za 1,80 Kč/kg. Rajčat se v říjnu nakoupilo celkem 6 444,5 t za 18,70 Kč/kg, tj. nárůst o 51,9 % (dovoz ze zemí mimo EU činil 312,5 t za 19,80 Kč/kg). Hlavním dodavatelem rajčat bylo Polsko ( 36 % – 2 340,2 t za 16,20 Kč/kg) a Španělsko ( 23 % – 1 511,2 t za 16,10 Kč/kg). Import cibule do ČR poklesl o 650,7 t na 1 656,8 t za 4,30 Kč/kg. 41 % (681,6 t) cibule bylo nakoupeno v Polsku za 4,20 Kč/kg, 39 % (638,1 t) v Německu za 5,- Kč/kg.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *