Komoditní zpravodajství – zelenina 21. týden

V porovnání s předchozím obdobím se ve 21. týdnu nejvíce snížila průměrná cena zemědělských výrobců (CZV) kedlubnů, a to o 0,80 Kč/ks na 5,50 Kč/ks, tj. o 12,7 %. Průměrná CZV petrželové natě kadeřavé poklesla o 3,30 Kč/kg (o 11,7 %) na 25,- Kč/kg.

U hlávkového zelí bílého došlo ve sledovaném týdnu ke snížení průměrné CZV o 0,20 Kč/kg na 2,70 Kč/kg, tj. o 6,9 %. Průměrná CZV ředkviček se snížila o 0,20 Kč/sv. (o 5 %) na 3,80 Kč/sv. Na úrovni předchozího týdne zůstala průměrná CZV lahůdkové cibule – 5,10 Kč/sv. Naopak nárůst průměrné CZV byl zaznamenán u hlávkového salátu, a to o 0,30 Kč/ks (o 6,4 %) na 5,- Kč/ks.

Obchodní ceny
Ve 21. týdnu došlo k výraznému nárůstu průměrné obchodní nákupní ceny (NC) zelené papriky z dovozu (o 11,80 Kč/kg na 43,60 Kč/kg, tj. o 37,1 %). Průměrná obchodní odbytová cena (OC) této papriky vzrostla proti předchozímu týdnu o 18,- Kč/kg (o 46,2 %) na 57,- Kč/kg. Další významné zvýšení průměrných obchodních cen nastalo u importovaného póru – NC se zvýšila o 3,20 Kč/kg (o 23,9 %) na 16,60 Kč/kg, OC o 6,70 Kč/kg (o 40,6 %) na 23,20 Kč/kg. U květáku z dovozu vzrostla průměrná NC o 6,40 Kč/ks (o 29,1 %) na 28,40 Kč/ks, OC se zvýšila o 1,70 Kč/ks na 35,20 Kč/ks, tj. o 5,1 %. Průměrná OC importovaného česneku se ve sledovaném týdnu také zvýšila, a to o 4,90 Kč/kg (o 14,8 %) na 38,10 Kč/kg. Významnější pokles průměrných obchodních cen byl zaznamenán u petrželové natě kadeřavé z dovozu, kdy se jeho průměrná NC snížila o 4,50 Kč/kg (o 12,9 %) na 30,40 Kč/kg a OC o 4,20 Kč/kg (o 9,4 %) na 40,30 Kč/kg. Průměrná NC bílé papriky z dovozu se snížila o 2,30 Kč/kg (tj. o 4,2 %) na 53,- Kč/kg, její průměrná OC poklesla o 8,50 Kč/kg (o 11,3 %) na 66,50 Kč/kg. U pekingského zelí se snížila průměrná NC proti 20. týdnu o 0,70 Kč/kg (o 4,1 %) na 16,20 Kč/kg, OC o 2,20 Kč/kg (o 10,0 %) na 19,70 Kč/kg. Obchodní odbytové ceny kysaného baleného zelí domácí i zahraniční produkce se v tomto týdnu nezměnily a činily 8,70 Kč/kg, resp. 7,90 Kč/kg.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *