Kmínek révového keře a kvalita

Moderní řez révy vinné by měl být směrovaný cestou minimalizace řezných ran. Také na kmínku révového keře by neměly být žádné řezné rány. Jak se projevují tyto řezy na vodivých pletivech révy vinné, ukazuje pohled dovnitř kmínku. Řez kmínkem révového keře ve stáří 24 let jsme pořídili se studenty v rámci výuky předmětu Management kvality ve vinohradnictví.

Transport látek v révovém keři probíhá na základě teorie source-sink, tzn. zdroj a příjemce. Organické látky vytvářené při fotosyntéze a určité minerální látky ve formě iontů jsou transportované z místa své tvorby nebo příjmu do místa, kde je rostlina využívá. Kmínek představuje nejvýznamnější dřevnatou část révového keře.

Text a foto doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.,

Mendelova univerzita v Brně,

ZF v Lednici

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 5/2015

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *