Jak si vedou ovocnáři v Německu?

Na semináři konaném koncem loňského roku v aule Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Ruzyni měl zajímavou přednášku Johannes Keifer z německé firmy Biofa AG na téma – Ochrana proti houbovým patogenům v organické a integrované produkci ovoce.

Prostřednictvím e-mailu jsme později jemu a jeho kolegovi Frankovi Volfovi položili několik otázek týkajících se ovocnářství v Německu. Dověděli jsme se velmi zajímavé informace o pěstování, marketingu ovoce a nejnovějších trendech v ochraně proti škůdcům a chorobám. Pro naše pěstitele, ale i další čtenáře časopisu Zahradnictví bude jistě zajímavá některá srovnání situace v Německu a u nás, jež z rozhovoru vyplynula. Podnětné jsou např. údaje o organické produkci jablek, která v Německu zaujímá téměř 10 % ploch a výnos dosahuje zhruba 75 % průměru obvyklého pro sady v integrovaném režimu. Výměra jednotlivých sadů je menší než v ČR a málokdy přesahuje 50 ha. Kromě systémově řešeného signalizačního servisu mají němečtí sadaři k dispozici platformu, která mnohostranně pomáhá řešit a rozvíjet technologické a ekonomické aspekty pěstování. Z nastíněné organizační struktury integrovaného a organického ovocnářství, struktury dotací a dalších odpovědí také vyplývá, že u našich sousedů je velká pozornost věnována podpoře nových technologií splňujících rostoucí nároky, které jsou nyní na zemědělskou prvovýrobu kladeny.

Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 2/2011.

Otázky položili a odpovědi zpracovali:
Ing. Vladan Falta, Ph.D., VÚRV Praha-Ruzyně, v. v. i.,
Ing. Martin Bagar, Biocont Laboratory, s. r. o., Brno
Ing. Radek Vávra, VŠÚO Holovousy, s. r. o.
Foto archiv redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *