Hubení plevele plamenem v kultuře skleníkových rajčat

V rámci přechodu na organické pěstování rajčat zavedla firma Flavourfresh Salads na ploše 0,60 skleníkových rajčat, určených pro obchodní řetězec Marks a Spencer hubení plevele plamenem.

Původně pěstovala společnost rajčata hydroponicky na čedičové vatě a meziřadí nakrývala bílými foliemi. Nyní přešla v rámci organického programu na půdní pěstování. Přechodné období i v tomto případě trvá tři roky. Již ve druhém roce však došlo k problémům v rozvoji plevelů. Ruční okopávky jsou nákladné a pracné, proto byla ověřena reálnost použití stroje Hoaf Weedmaster firmy Infra Techn Aparatenfabriek bv z Nizozemska a LS Systems. Jedná se o modifikaci traktorového stroje s pracovním záběrem 50 cm a přizpůsobením pracovní rychlosti normální chůzi obsluhy. Přístroj je upevněn na čtyřkolovém podvozku trakařového provedení. Hořáky jsou umístěny pod ochranným plechem, přecházejícím v boční ližinovité clony. Stroj vyvíjí teplotu 900 oC, která proniká do půdy do hloubky 2,5 – 5,0 cm, kde ničí rostlinné zbytky, semena plevelů, samotné plevele a spory patogenů, aniž by poškozovala organické látky půdy.
Společnost dává přednost odrůdě „Jester“, kterou vysazuje v polovině dubna pro sklizeň od června. Jednotlivé plody prodává s kalichem, které balí do košíčků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *