Hroznům často chybí voda

Ačkoliv je do začátku hlavního vinobraní ještě několik týdnů čas, v suchých polohách již hrozny příliš nezískají. Nedostatek vody omezuje totiž tvorbu cukrů. Lépe jsou na tom vinice ve spraších, hlinito-jílovitých půdách a černozemi, kde lze očekávat sice menší, ale velmi kvalitní sklizeň. Uvedl to generální ředitel Vinných sklepů Valtice Antonín Šťastný, s tím, že by voda vinicím prospěla v každém případě.

Někteří vinaři sklidili na burčák nejranější odrůdy jako je Irsay Oliver. Podle Šťastného však rané odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink vlašský i Veltlínské červené rané vypadají na polohách bez vody špatně.
Jen v Mikulovské vinařské oblasti napršelo v uplynulých dnech osm až dvacet milimetrů, vinice by však potřebovaly volným tempem dalších 10 až 15 milimetrů. O kvalitě budoucí úrody se rozhoduje v těchto dnech, přičemž proti minulým letům budou u jednotlivých lokalit velké místní rozdíly. Vinaři naměřili například neobvykle vysoký cukr nyní u Veltlínského zeleného a Ryzlinku rýnského, což stírá rozdíly mezi pozdními a ranými odrůdami. Podle Šťastného jsou vlivem sucha hrozny velmi zdravé, proto se tam, kde nebyly poškozeny chorobami po odkvětu, s vinobraním spěchat nebude. Naproti tomu v suchých polohách hrozny zřejmě už nic nezískají, proto nemá smysl dále čekat.
Nedostatek vody řeší i jeden z největších pěstitelů sazenic vinné révy, společnost Agromoravia v Moravské Nové Vsi. Od května zavlažuje cisternami 650 000 sazenic, které jsou připraveny pro finišující výsadbu před vstupem do Evropské unie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *