Ghana, země s dobrými podmínkami pro ovocnářství II.

V minulém čísle Zahradnictví jsme se dozvěděli, že tropická Ghana ležící na pár set kilometrů na sever od rovníku je pro nás možná trochu překvapivě jedním z politicky i ekonomicky nejrozvinutějších států afrického kontinentu. Už méně překvapivou informací bylo, že jedním z nejpěstovanějších ovocných druhů jsou škrobnaté banány sloužící jako jedna z důležitých základních potravin pro místní obyvatele.

Nyní se pojďme zaměřit především na skořápkové ovoce, které v ghanském ovocnářství rovněž zaujímá velmi významnou roli. Skořápkové ovoce zaujímá docela významnou roli zejména díky druhové různorodosti a objemu produkce. Zdaleka nejdůležitější je kokosovník, jehož areál rozšíření je však omezen na pásmo lemující pobřeží na jihu. Pro ilustraci, ročně je sklízeno více než 200 milionů ořechů a palma je zde kultivovaná již více než pět století po jejím dovozu Portugalci. Většinu úrody zajišťují drobní pěstitelé s velikostmi výsadeb do 5 ha, a to z 80 %. Značná část kokosů je sklízena v nezralém stavu pro získávání osvěžující kokosové vody.

Text

Ing. Jiří Kaplan

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 5/2017

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *