Dřeviny způsobující pylové alergie

Prudký nárůst alergických onemocnění nastal přibližně od poloviny minulého století, do té doby byly alergie okrajovým a veřejnosti téměř neznámým jevem. Dnes trpí alergií téměř každý čtvrtý školák, u dospělých je počet alergiků o něco menší – statistiky uvádějí obvykle kolem 20 % postižených.

Tato nadměrná a nepřiměřeně prudká reakce, nazývaná jako alergická, je vyvolána cizí látkou, kterou organismus vnímá jako škodlivou, i když pro zdravého člověka je neškodná. Příčinou alergie je ztráta sebekontroly v některé části imunitního systému člověka.

Alergeny
Látky se schopností vyvolávat nežádoucí imunitní alergické reakce (tzn. alergizovat) se nazývají alergeny. Do organismu se mohou dostat vdechnutím (alergeny inhalační), požitím (alergeny potravinové) nebo proniknutím do kůže (alergeny kontaktní). Alergizující látky jsou prakticky všudypřítomné, z alergenů rostlinného původu je to hlavně pyl, spóry a úlomky plísní, rostlinné potraviny a dotykové (např. trichomy) alergeny; z ostatních např. roztoči, švábi, blanokřídlý hmyz, domácí a hospodářská zvířata, prach, kovy, prací prostředky, léky, umělé hmoty, kosmetika atd. K alergenním projevům může patřit dušení a astmatický záchvat, zrychlené dýchání, slzení, kýchání, nevolnost, bledost, zvracení průjem, pocení, kopřivka až otok kůže s puchýři atd. Mimořádně silnou a nebezpečnou alergickou reakcí je anafylaktický šok, k němuž dochází při proniknutí alergenu do krevního oběhu. Postihuje celý organismus a je to život ohrožující stav postihující srdeční sval.

 Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 4/2010.

Text Doc. RNDr. Jan Novák, DrSc
Foto Ing. Helena Nováková 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *