´Dicolor´ – vítěz degustace hrušek

Druhý prosincový týden se do areálu Sempry Litoměřice, s. r. o., sjížděli ovocnáři z celé republiky, aby porovnali kvalitu hrušek z letošní úrody. První místo získala hruška ´Dicolor´, která zvítězila ve třech z pěti hodnocených kritérií.

V průběhu hodnocení odpovídal na několik dotazů Ing. Radoslav Potůček, ředitel Sempry Litoměřice, s. r. o. – množitele úspěšných odrůd.

Akci v příjemném prostředí salónku restaurace Koliba moderoval vedoucí úseku šlechtění Ing. Jiří Bouma. Degustátoři posuzovali 35 odrůd a novošlechtění. V hodnocených kritériích (vzhled, konzistence, vůně – aroma, chuť dužniny a šťavnatost) si nejlépe vedly odrůdy ´Dicolor´ a ´Erika´, čtvrté místo získala ´Jana´, páté ´Vladka´. ´Lucasova´ získala šestou a ´Konference´ 16 pozici. Z novošlechtění si dobře vedlo TE-4179, které obsadilo devátou příčku.

Krátce o úspěšných odrůdách
´Dicolor´ je zimní odrůda registrovaná v roce 1997. Má středně silný růst a tvoří užší vzpřímené koruny. Sklízí se v první dekádě října, konzumní zralosti dosahuje od poloviny prosince do konce února. Plody jsou středně velké (130 – 150 g), žluté, dvě třetiny rumělkově červené, dužninu mají máslovitou, jemnou, sladce aromatickou.
´Erika´ je zimní odrůda, registrovaná v roce 1985. Má střední až silnější růst a rozložitou korunu. Sklízí se v první dekádě října, konzumní zralosti dosahuje od konce prosince do konce února. Plody jsou velké (200 g), žlutozelené s jemně rzivými lenticelami, dužninu mají křehkou, šťavnatou, lehce navinulou.
Majitelem úspěšných odrůd je Sempra Praha, a. s.

Zeptali jsme se Ing. Radoslava Potůčka, ředitele Sempry Litoměřice
Přibližte v krátkosti vaši firmu.
Sempra Litoměřice, s. r. o., vznikla v roce 1997 a je pokračovatelkou ŠS Těchobuzice.
Těchobuzice jsme v současnosti v podstatě opustili a hospodaříme v Litoměřickém areálu, který vlastní akciová společnost Sempra Praha na zhruba 350 ha pozemků. Z toho je 260 ha orná půda pro základní zemědělskou výrobu a zbylých 90 ha trvalé porosty nebo víceleté porosty, které souvisí se šlechtitelskou činností. Jsme udržovatelé většiny odrůd velkého ovoce. Tím se rozumí jabloně, hrušně, třešně, višně, slivoně, částečně i broskvoně (vyšlechtěné v ŠS Těchobuzice) a v současnosti i několika odrůd meruněk.
Co se týká udržovacího šlechtění, zabýváme se podnožemi jabloní a hrušní a produkcí oček, které dodáváme do školek po celé republice. S tím je úzce spjata vlastní ovocná školka, v níž produkujeme ovocné stromky pro ovocnáře i drobný prodej a částečně taky pro naši další činnost, což je výroba kontejnerovaných výpěstků, kterých dodáváme na trh pro našeho hlavního odběratele – řetězec Hornbach.
Jak vidíte současné ovocnářství?
Během posledních patnácti let došlo k registraci velkého množství odrůd jabloní i hrušní. Každý ovocnář se chtěl vyčlenit a proto se sázelo se odrůd hodně. V současné době se trh mění především z důvodu velkého podílu obchodních řetězců na trhu s ovocem. Vyžadují celoroční dodávky ucelených partií žlutých, červených a případně žíhaných jablek.
V republice máme zastaralé výsadby s neodpovídajícím sortimentem, nové výsadby s roztříštěným sortimentem a nové sady s několika rezistentními odrůdami, které mají vynikající chuťové vlastnosti a lze snížit potřebu chemické ochrany v kombinaci se standardními odrůdami, které trh preferuje.
Mění se i šlechtitelské cíle?
V poslední době se sortiment zužuje a to vede k tomu, že se naše pracoviště nezabývá šlechtěním nových odrůd jabloní, ale šlechtěním hrušní alespoň v minimálním množství pokračuje.
V minulých letech bylo šlechtění hrušní orientováno na skladovatelnost, protože se používaly především větrané, případně chlazené sklady. Řízenou atmosféru neměl téměř nikdo. ULO. Tomu odpovídal i šlechtitelský cíl – odrůdy s dlouhou trvanlivostí. Teď jsme ve fázi, kdy byly máme trvanlivé odrůdy a vracíme se pro obohacení sortimentu světových klasických odrůd k odrůdám zrajícím v létě a na podzim. I v této oblasti jsme našli zajímavé typy, které budou mít své místo na trhu. Otázkou je nové získání důvěry u pěstitelů, kteří měli problémy v předchozích letech 15 letech s uplatnění produkce na trhu a porosty převážně zlikvidovali.
Nabídka převyšuje poptávku?
Pro srovnání, v plodnosti je přibližně 300 ha hrušek oproti 9000 ha jablek, takže hrušky jsou popelka v jádrovém ovoci a nebyla věnována žádná větší pozornost. V současnosti zájem o hrušky na trhu stoupá. Je tu prostor pro ovocnáře, aby se zaměřili na výrobu kvalitních hrušek. Samozřejmě kvalita musí být podpořena výběrem stanoviště, podnože a závlahou. Kromě toho, rozhodování pro novou výsadbu není úplně jednoduché, pokud vezmeme v úvahu, že hrušně nastupují do plodnosti v pátém až sedmém roce po výsadbě. Udržet sad v dobrém stavu je velmi nákladná záležitost. Proto obnova výsadeb není moc rychlá.
Druhou věcí je nedostatek výchozího materiálu po tom co útlum trhu. Zatím výrobci-školkaři nestačí rychle reagovat na poptávku trhu, i když je tu pro ně prostor, a proto značná část se dováží.
Co nabízí Sempra?
O odrůdy hrušek, které tu byly vyšlechtěné jako je ´Dicolor´, ´Erika´ a ´Flora´, ´Bohemika´ ´Dekora´, ´Radana´, mají zájem vedle našich pěstitelů i v . Sempra Praha, a. s., jako majitel odrůd už uzavřela několik licenčních smluv v západní Evropě a zájem je i v Polsku.
Pro to, abychom mohli produkovat výchozí materiály ve zdravotních třídách VT (materiál testováný na virózy)a VF (viruprostý materiál) máme vlastní laboratoř, v níž provádí elisa testy (každý strom z prostorového izolátu je testován na šarku).
Bohužel sami neprovádíme ozdravování, ale i tímto způsobem můžeme získat zdravý materiál. Odrůdy, které jsou pro nás důležité jsme nechali ozdravit. Nový výchozí materiál dovážíme z Nizozemska s deklarací VF.
Kapacitu množáren máme veliká. Vyprodukujeme řádově ročně přes milion oček, podnoží okolo 50 tis a 50 tis. výpěstků což znamená že jsme relativně malá školka.
Poroste poptávka po hruškách?
Západní Evropa je zvyklá konzumovat z 80 % jen odrůdu ´Konference´, na kterou mají zpracovanou vynikající technologii pěstování a skladování. Jsou schopni ji udržet ze sklizně do sklizně a disponují dostatečnou skladovou kapacitou. Zákazník je zvyklý konzumovat hrušku celoročně. V současnosti, díky tomu že se chtějí některé firmy profilovat, je tu šance uplatnit se na trhu i s vyšlechtěnými novinkami.
Samozřejmě je třeba říct, že náš zákazník je zvyklý na klasické odrůdy a ty budou mít dál místo na trhu i v sadech, ale chuťově dokáže oslovit řada nových odrůd vhodných pro velkovýrobu, skladování a přepravu.
Co sortiment určení ke konzervování?
Zpracovatelství-konzervárenství v podstatě neexistuje. Domnívám se, že kdo dokáže udělat barevné kompotové směsi bude mít do budoucna zelenou. Dlouhodobě skladovatelé odrůdy máme. Například ´Omega´ vydrží ve větraném skladu do jara (duben), je pevná a i tvarem se hodí na strojní zpracování.
Vidíte vývoj optimisticky?
Mladých výsadeb je určitě přes 100 ha, to je málo. Ovocnáři mají zájem sázet a to je důležité.
Ještě krátce k ostatnímu sortimentu
Produkujeme slabě vzrůstné podnože jabloní – J-TE-E a J-TE-F, které jsou vzrůstově podobné podnoži M9, středně vzrůstnou J-TE-H, podobnou MM 106 a J-TE-G, která se dá srovnat s podnoží M27, pro intenzivní výsadby se závlahou se zahuštěním v řadě až na 0,5 m.
Je zájem o podnož kdouli pro hrušky, ale ty se dají v našich podmínkách těžko dopěstovávat, protože jsou citlivé a obsah vápníku v půdě. To nás dost limituje ve výrobě.
U produkce oček je poptávka po klasických odrůdách, jako je ´Golden Delicious´, stále ještě ´Idared´, ´Gloster´ (méně, protože vypadl ze SISPO) ´Jonagold´ a pak skupinu rezistentních odrůd z Ústavu experimentální botaniky ´Topaz´, ´Rubinola´ a ´Rajka´.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *