Chemická ochrana zelí

Zelí hlávkové pochází z brukve zelné, která roste planě ve východní Asii i Evropě a kolem Středozemního moře. Konzumuje se v čerstvém stavu, tepelně upravené. Výborně se konzervuje mléčným kvašením. Odrůdy se výrazně liší délkou vegetační doby a také využitelnosti – pro čerstvý konzum, pro konzervování a pro skladování.

Obsahy vitamínů
Při tomto postupu se zvyšuje v zelné hmotě obsah vitamínu C. V 1000gr zelí je 330 – 550 mg vitamínu C, čtyři mg vitamínu E, dva mg vitamínu B12, 1,5 mg vitamínu B6. Velký zdravotní význam má zelí kysané s vysokým obsahem vitamínu C, antivředového faktoru, kyseliny mléčné a řady dalších cenných látek.

Stanoviště
Nároky na stanoviště závisí na odrůdě a způsobu pěstování. Rané konzumní odrůdy vyžadují záhřevné, vlhčí půdy, bohaté na přístupné živiny. Maximální a nejstabilnější výnosy kruhárenského zelí se dosahují v chladnější řepařské oblasti na hlubších, biologických činných hnědozemních půdách. Na všech stanovištích vyžaduje zelí vysoký obsah vápna v půdě.

Výživa
V osevním postupu zařazujeme tuto zeleninu do první tratě. Vyžaduje těžší, humózní půdu s pH 6,3 – 7,8 nebo vyšším. Doporučuje se hnojit 50 tunami kvalitního hnoje nebo kompostu. Nároky na hnojení jsou vysoké, orientačně je možné počítat s dávkou 180 – 250 kg dusíku, 100 – 130 kg fosforu a 200 – 240 kg draslíku na hektar. Hnojení fosforem a draslíkem se provádí na podzim nebo alespoň tři týdny před sázením. Zelí je při vzcházení choulostivé na vyšší koncentrace soli v půdě a proto u přímých výsevů na jaře dodáváme draslík nejlépe v síranové formě. Přihnojujeme listovým hnojivem.

Setí a sázení
Seje se přímo nebo z předpěstované sadby. Výhoda přímého setí je v tom, že rostlina si vytvoří lepší kořenový systém a nemusí se zavlažovat. Nevýhodou je větší potřeba osiva a riziko horší vzcházivosti při suchém počasí.
Při sázení je výhodou v zapojení porostu a menší spotřeba osiva, nevýhodou větší požadavky na závlahu vysazenými sazenicemi. Také náklady na sadbu jsou větší.
Spon se řídí podle vysévaných odrůd. Rané a skladovatelné mají hustší spon – od 40 000 ks do 60 000 kusů sazenic na hektar, zelí určené pro průmyslové zpracování od 25 000ks do 35 000kusů sazenic na hektar.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *